Szkodliwe bakterie w suszu jajecznym. Poziom przekroczony kilkaset razy

W szkodliwym dla zdrowia suszu jajecznym produkowanym pod Kaliszem były bakterie chorobotwórcze. Dopuszczalne normy ich zawartości zostały przekroczone kilkaset razy - podaje Polskie Radio. Według nieoficjalnych informacji właściciel zakładu skupował z ferm w całej Polsce zbutwiałe jajka...
To nowe ustalenia w kolejnej aferze spożywczej w naszym kraju. Sprawa może być poważniejsza niż opisywana w mediach "afera solna". Przedwczoraj producent suszu został aresztowany przez sąd w Kaliszu.

Makaron, ciastka, majonezy

Z linii produkcyjnej schodziło codziennie kilka ton suszu. Produkcja szła pełną parą, mimo że zakład w ostatnim czasie nie miał pozwolenia urzędu weterynarii. Policja zabezpieczyła kilkadziesiąt ton proszku. Nie ma wątpliwości, że znalezione w suszu bakterie były szkodliwe dla zdrowia. Potwierdza to prokuratura. Według nieoficjalnych informacji właściciel zakładu skupował z ferm w całej Polsce zbutwiałe jajka i produkował z nich mączkę, która później trafiała do zakładów wytwarzających makaron, ciastka czy majonezy. Prokuratura nie chce na razie ujawniać szczegółów sprawy. Prokuratorzy badają dokumenty i sprawdzają, czy towar trafiał także za granicę.

Jeśli jaja, to nieświeże

Według RMF FM susz jajeczny produkowany w podkaliskim zakładzie zawierał jedynie śladowe ilości jaj. Przeważał susz rybny, wapno i kurkuma. Teraz okazuje się, że te śladowe ilości jajek używane do produkcji suszu były dodatkowo nieświeże. Producent przy sprzedaży swojego produktu miał też posługiwać się wynikami badań, które nigdy nie zostały przeprowadzone.

Afery spożywcze

To kolejna po tzw. aferze solnej ujawniona ostatnio w Polsce sprawa związana z produktami spożywczymi. Policja zabezpieczyła już niemal 500 ton soli wypadowej. Skontrolowano 88 firm w 12 województwach. Trzy firmy sprzedawały producentom żywności sól drogową, twierdząc, że to sól spożywcza. Proceder był uprawiany od 10 lat. Po badaniach okazało się jednak, że podejrzana sól nie stwarzała poważniejszego zagrożenia dla zdrowia.

Więcej o:

DOSTĘP PREMIUM

Serwis informacyjny

Komentarze (10)
Szkodliwe bakterie w suszu jajecznym. Poziom przekroczony kilkaset razy
Zaloguj się
  • mercurossaurus

    Oceniono 8 razy 6

    Jeśli mamy odrobinę szczęścia to sól wyżarła bakterie. I tego się trzymajmy :)

    Miłego łikendu :)

  • kurcze_pieczone01

    Oceniono 5 razy 5

    Nie rozumiem po co facet do tej mieszanki dodawał śladowe ilości nieświeżych jajec. No dobra, a jak teraz
    to wszystko posolić TA solą to "syndrom senatora Stokłosy "A90" czy od razu "zespół Maciarewicza"?
    Może służby (HE,HE) sanitarne sprawdzą to najpierw na sobie a nie na podatniku.

  • arezo

    Oceniono 4 razy 4

    A kiedy w końcu kontrola transportu mrożonek, często transportowanych lodów w stanie ciekłym...trzeba kilka zgonów

  • arezo

    Oceniono 2 razy 2

    A kiedy w końcu kontrola transportu mrożonek, często transportowanych lodów w stanie ciekłym...trzeba kilka zgonów?

  • dumpty

    Oceniono 1 raz 1

    Sól żarliśmy drogową, ale w świetle badań okazała się nieszkodliwa. Susz jajeczny zawierał tak mało jajek, że wszystko jedno czy były świeże czy zgniłe - nie mogły zaszkodzić! I czego się czepiamy dzielnych przedsiębiorców karmiących tymi specjałami? Wszak nie szkodzili! Realizowali szlachetną maksymę ustroju o który walczył KOR, Solidarność i Wszyscy Święci: WIĘCEJ Z KAPITAŁU! Mało tego - prowadząc działalność (a nie musieli, bo zarobili już wystarczająco na jedwabne życie) zapewniali miejsca pracy - co jest czynem patriotycznym, szlachetnym i bezinteresownym! Wzywam WSZELKIE ORGANA PAŃSTWOWE badające sprawę soli i suszu do zamknięcia niewczesnych badań i dochodzeń. Wszak ścigacie najlepszych z najlepszych, najbardziej wartościowych i innowacyjnych Polaków Przedsiębiorców, po prostu sól i (pardon) jaja TEJ Ziemi! Wstyd! Prasa (ten wzorzec publicznej moralności) nie widzi ICH winy i daje temu wyraz w jakże bezstronnych publikacjach. Więc przeprośmy i zapomnijmy! Smacznego....

  • cleryka

    Oceniono 1 raz 1

    Salmonellę , bakterię cholernie trudno leczyć...po takim majonezie można się nawet przekręcić.

  • lisowski.piotr

    0

    No a jajka za złotówkę już mamy, do tego chleb za 5 zł, wędlinę po 25 zł tylko te zarobki nie rosną geometrycznie jak ceny za Tuska.

  • peter-123

    Oceniono 1 raz -1

    Kto to ? Jawnosc informacji !

  • buzz_pl

    Oceniono 3 razy -1

    Mam nadzieję że kury PO przeprowadzce do nowych klatek w/g norm UE będą znosiły zdrowsze jaja , bo droższe już są . Nie słyszałem żeby były jakieś problemy z ... jajami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX