Obyczaje Polaków w PRL-u. Książka i wystawa fotosów

Jeszcze przez trzy dni można oglądać wystawę fotosów poświęconych obyczajom kulinarnym Polaków pod rządami PZPR. Wystawa towarzyszy promocji książki Błażeja Brzostka ?PRL na widelcu?.
Otwarta 13 grudnia w holu głównym dawnego gmachu PZPR wystawa fotografii pokazuje kulturę konsumpcji w czasach PRL. 300, w większości czarno-białych, ale i kolorowych, zdjęć znalazło się w książce "PRL na widelcu". Oprócz tego są tam też wycinki z ówczesnej prasy czy fragmenty wspomnień.

"Książka składa się z trzech rozdziałów - Co?, Jak?, Gdzie?, a każdy z nich zawiera zbiór haseł. W rozdziale o tym "co", w haśle poświęconym ziemniakom czytamy, że statystyczny Polak na początku lat 60. spożywał ich rocznie 221 kg. A "Trybuna Ludu" w 1950 roku donosiła, że: "Samoloty amerykańskie, naruszając ustalone strefy lotów, zrzuciły nocą ogromną ilość stonki ziemniaczanej" - pisze w Metrze Aneta Szeliga.

"Władza starała się utrzymywać społeczeństwo w stanie ciągłego zagrożenia ze strony imperialistycznego wroga. Dlatego też wręcz zwalczała dobre jedzenie będące synonimem "kapitalistycznej zgnilizny". Biedę i niedobory żywnościowe ukrywała pod postacią wszelkiego rodzaju erzaców - produktów zastępczych, np. kawy zbożowej czy margaryny, którą reklamowano hasłem "tłuszcz jadalny jest w użyciu idealny!" - dodaje.

Więcej o:

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny