Czemu wódka jest "czysta"? I co w tequili robi robak? Jak kupować i pić wódkę [FAQ]

Co decyduje o jakości wódki? Jak ją pić? I czy można ją... degustować? W szóstej części edukacyjnej serii o alkoholach piszemy o wódce.
Tekst powstał na podstawie rozmowy z Łukaszem Sosińskim z firmy Pick and Taste organizującej degustacje i szkolenia na temat alkoholi.

W zeszłym tygodniu pisaliśmy o whisky >>>

Jakie są rodzaje czystej wódki?

Choć na pierwszy rzut oka dwie butelki wódki nie różnią się zawartością, dobrze wiemy, że jest inaczej. Dlatego trunki te klasyfikuje się głównie ze względu na jakość, co ma zresztą odzwierciedlenie w ich ustawieniu na sklepowych półkach. Wódki popularne kosztują 20-40 zł. Wyżej stać na sklepowych półkach będą wódki klasy premium i superpremium. Za wódki z tej ostatniej grupy zapłacimy już od 100 zł w górę za butelkę.

- Koszt produkcji nie różni się zdecydowanie między jednym a drugim produktem. Jest to raczej związane z marketingiem - przyznaje Łukasz Sosiński. Jednak od droższych wódek oczekiwać można m.in. lepszej jakości zboża, większej liczby destylacji czy filtrowania destylatu nie tylko przez tradycyjny węgiel, ale nawet mleko czy diamenty. Wszystko to wpływa na smak i aromat trunku.

Przytłaczająca większość dostępnych na naszym rynku wódek produkowana jest ze zbóż (żyta, bardzo rzadko pszenicy) czy ziemniaków, jednak zgodnie z definicją Unii Europejskiej można też produkować wódki np. z buraków cukrowych.

Wódki smakowe, które stają się coraz bardziej popularne, zazwyczaj aromatyzowane są w sztuczny sposób. Tylko w przypadku droższych trunków, np. Belvedere, możemy się spodziewać, że wykonano je z naturalnie zmacerowanej "nalewki owocowej" zmieszanej ze spirytusem.

Co sprawia, że wódka jest "czysta"?

Wódka produkowana jest w kilku -kilkunastometrowych kolumnach, w których następuje ciągła destylacja i następnie rektyfikacja. Powstały z fermentacji zboża lub innych produktów zacier destyluje się zazwyczaj dwa lub trzy razy. - Niektóre firmy chwalą się sześciokrotną destylacją, podkreślając, że im więcej destylacji, tym czystszy spirytus. Co nie jest do końca prawdą - podkreśla Sosiński.

Zdaniem koneserów po czwartej destylacji ginie większość pożądanego smaku i aromatu trunku, który staje się zupełnie jałowy. Faktem jest jednak, że różnica między wódką dwukrotnie a czterokrotnie destylowaną jest wyraźnie wyczuwalna.

Czy sake to wódka? A co z tequilą?

Powszechnie uważa się, że sake to japoński rodzaj wódki. To mylne wyobrażenie, gdyż trunkowi temu bliżej do wina czy piwa, zwłaszcza że zawartość alkoholu zazwyczaj nie przekracza 20 proc.

Tequila i mezcal to meksykańskie wódki. Oba trunki różni sposób produkcji i gatunek agawy, rośliny którą poddaje się fermentacji. Mezcal znany jest z gusanos, czyli umieszczonych w butelce gąsienic żerujących na agawach, uważanych niekiedy za afrodyzjak. To jednak tequila wylansowana została na międzynarodowych rynkach w latach 50. i 60. ubiegłego wieku. Sosiński tłumaczy, że kultura hipisów promowała wszystko, co nie było związane ze Stanami Zjednoczonymi. Tequila wpasowała się w tę modę.

Niekiedy można też spotkać butelki wódek z umieszczonymi w środku wężami i skorpionami. Ich dostępność nie jest jednak duża, gdyż zazwyczaj nie wolno wywozić ich z kraju, w którym powstały.

Czy polska wódka jest najlepsza na świecie?

Sporą popularnością za granicą cieszy się polska wódka Belvedere, produkowana przez koncern LVMH, największego producenta wyrobów luksusowych. Prócz tego znane są Wyborowa, szczególnie wersja Exquisite.

A co z jakością polskich wódek w porównaniu do zachodnich produktów? - Jakość, jeśli odbiega, to in plus - podkreśla Sosiński. Jego zdaniem zawdzięczamy to ogromnej konkurencji na rodzimym rynku, który sam eliminuje trunki gorszej jakości.

Jak pić wódkę?

Na świecie wódka konsumowana jest w koktajlach, jako ich wypełniacz lub główny składnik. W Polsce wciąż króluje picie jej w czystej postaci. Dlatego wódka powinna być schłodzona do 6-9 stopni Celsjusza, a nawet okolic zera. Zdaniem niektórych zmrożone powinny być też kieliszki. - Im zimniejszy trunek, tym mniej widzimy niedoskonałości, tym delikatniejszy wydaje się alkohol - podkreśla Sosiński. Jeśli jednak kupujemy wódkę z wyższej półki, lepiej jej nie zmrażać, gdyż utracimy większość smaku i aromatu. Podczas profesjonalnych degustacji konsumuje się wódkę w temperaturze pokojowej, dzięki czemu zachowuje ona swoje właściwości.

Często utrzymuje się, że kieliszek wódki powinno się wypić "na raz". Ma to uchronić przed odurzeniem oparami alkoholu i pokazać, że doceniamy w ten sposób jakość trunku. Dziś jednak zaleca się picie dwoma łykami.

Tequilę pije się zazwyczaj z dodatkiem soli i cytryny, czasem pomarańczy. Sól zlizuje się z wierzchu dłoni, wypija wódkę, a następnie zagryza cytrusem. Skąd takie dodatki? Z jednej strony wynika to z ich dostępności w ojczyźnie tequili, z drugiej cytrusy dostarczają witaminy C, która wypłukiwana jest z organizmu podczas spożywania każdego alkoholu.

Do czego pić wódkę?

Typową przekąską w przypadku wódki są ryby. Ponieważ są to dania raczej ciężkostrawne, dzięki alkoholowi unikamy ewentualnych problemów żołądkowych. W praktyce wódka zakąszana bywa... wszystkim, co jest pod ręką. I, jak przekonuje Sosiński, w przypadku popularnych wódek nie ma w tym nic złego.

Wódki pojawiają się także w bardziej wyrafinowanych sytuacjach. Z dziczyzną doskonale komponują się wódki ziołowe. Czyste odmiany często znajdują zastosowanie podczas gotowania, choćby jako marynaty do mięs.

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny

Komentarze (105)
Czemu wódka jest "czysta"? I co w tequili robi robak? Jak kupować i pić wódkę [FAQ]
Zaloguj się
  • blahblah69

    Oceniono 495 razy 335

    Kiedy bedzie podobny poradnik jak brac heroinę ?? Bardzo czekam, bo nie wiem czy dobrze biorę

  • queserasera

    Oceniono 347 razy 223

    "Jak kupować i pić wódkę" - informacja dla mieszkańców kraju w którym co piąty jest już przed południem najeb@ny jak lokomotywa.

    Jeśli chodzi o zidiocenie, to GW doszła do ściany!

  • cerber-eb

    Oceniono 163 razy 159

    Ooo...Ryba ciężkostrawna..?Ile to się człowiek ciekawych rzeczy może z wyborczej dowiedzieć.

  • arvelli_net

    Oceniono 134 razy 92

    ... wódkę czystą, czystą w ogólności, pendzonom przez ludzi znajoncych się na swym fachu (nie przez sunsiada z lewa, tomka z ABC, bo tyn tylko pyndzi swoje chuci) pić należy z umiarem godnym swojej osoby oraz znakomitom zakonską... nam ze sunsiadem z pawej, "wchodzi" najlipiej czysta (w ogólnosci czysta) schłodzona na 9-12st. do tygo konicznie tatarek (NIE TEN SOKOŁOWSKI!!!!!!)... kuźwa, mielony na naszych łoczach, z dodatkiem ziół, nabiału tudzież oliwy, oleju i..... żółtka :) spożywamy toto nieopodal domu, na łące pośród grających świrszczy, kumkających bab, tfu... ŻAB, po nawietrznej stronie wychodka oddalunygo o kilka kroków:)...

  • alt-stettin

    Oceniono 88 razy 86

    Spragnionym wiedzy, w jaki sposób należy pić wódkę, polecam film "Żółty szalik" Janusza Morgensterna, z rewelacyjną rolą Janusza Gajosa.

  • mariuszg2

    Oceniono 69 razy 51

    Genialne! Cudowne! Wspaniałe.... \ten artukuł i ałtor przywracają wiarę w człowieka i polskość.... buziaki, wypiję za to!

  • toda93

    Oceniono 94 razy 40

    Było piwo, wino, teraz wódka.
    Kiedy będzie o kokainie albo chociaz marihuanie?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX