Nawet przy zdrowej diecie możemy się truć. Badania wykazują, że zagraża nam plastik, który... jemy

Plastikowe naczynia i sztućce w jednej z paryskich restauracji

Plastikowe naczynia i sztućce w jednej z paryskich restauracji (Bertrand Combaldieu (AP Photo/Bertrand Combaldieu))

- Polska ma nie tylko problem z żywnością najwyższej jakości, ale i z wszechobecnym plastikiem - Opakowania na jedzenie są po prostu niebezpieczne - mówią w rozmowie z TOK FM naukowcy.

Moda na zdrowe jedzenie sprawiła, że jak grzyby po deszczu pojawiają się sklepy z ekologicznym jedzeniem, a my sami nakładamy na siebie coraz bardziej rygorystyczne diety. Jednak okazuje się, że nawet bez glutenu, nabiału czy cukru możemy nieświadomie się truć jedząc tylko warzywa z bazaru.

O wnioskach z obrad Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi opowiedziała - w audycji Radia TOK FM - prof. Magdalena Popowska, dyrektorka Instytutu Mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego. 

- Polskie gleby są wyjałowione. Rolnicy zamiast w naturalny sposób je odżywiać, sypią dużo chemii. Suplementujemy je, a nie odżywiamy. Przestaliśmy stosować nawozy organiczne, czyli takie jak gnojówka i obornik - mówi prof. Magdalena Popowska. Rozmówczyni przyznała, że w Polsce, mimo ogromnego dofinansowania, raptem 10 proc. to uprawy ekologiczne. - I są to głównie zioła - mówi prof. Popowska.

Jak to więc możliwe, że klienci są w stanie płacić więcej za zdrowe jedzenie, a efektem tego nie jest wcale wysyp produkcji ekologicznych?  

- Niewiedza rolników. Nie zdają sobie sprawy z tego, że mogliby - nieznacznie podnosząc swoje koszty - produkować żywność zbliżoną do tej ekologicznej. Wina leży też po stronie Izb Rolniczych, których zadaniem jest edukowanie, a one tego nie robią - twierdzi prof. Magdalena Popowska. 

I dodaje, że paradoksalnie żywność z hipermarketów może być lepszej jakości, od tej z bazarów. - Hipermarkety muszą przestrzegać rygorystycznych norm. Zdarza się, że nie przyjmują od rolników konkretnego jedzenia. W takim przypadku powinno być ono zutylizowane. Jednak zdarza się, że zamiast tego nie sprzedane sklepom jedzenie trafia na bazary, gdzie nikt niczego nie sprawdza - wyjaśnia prof. Magdalena Popowska. 

Chemiczny BPA

Tymczasem naukowcy od dawna alarmują, że nie tylko chemiczna żywność, ale i plastikowe opakowania na jedzenie są niebezpieczne. Szczególnie ostrzegają przed Bisfenolem A (BPA) - substancją służącą do produkcji poliwęglanu, jednego z najpopularniejszych tworzyw sztucznych używanych do opakowań na żywność i produkcji butelki.

- Są trzy sposoby przedostawania się BPA do naszego organizmu: przez układ oddechowy i skórę. Poza tym substancja bez problemu przenika do pokarmu. Dlatego tak ważne jest zwracanie uwagi na to, w co zapakowane jest jedzenie, które na co dzień kupujemy lub, w których przechowujemy dania - wyjaśnia w rozmowie z TOK FM prof. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka, biochemik z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. - Polska ma nie tylko problem z żywnością najwyższej jakości, ale i z wszechobecnym plastikiem - dodaje. 

To właśnie Bisfenol A łączony jest przez naukowców z różnymi potencjalnymi problemami zdrowotnymi. Jakimi? - Przede wszystkim z męską niepłodnością (poprzez obniżenie jakości nasienia), ale ponadto wielu naukowców uważa, że BPA, może być powodem rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich jak np. cukrzyca - tłumaczy prof. Ewa Stachowska. 

W maju ubiegłego roku Health Canada - departament zdrowia publicznego kanadyjskiego rządu - opublikował zaktualizowane badania, które kwestionują długo utrzymywane, ale wcześniej nietestowane założenie, że BPA jest nieszkodliwie metabolizowany przez wątrobę. Kanadyjscy naukowcy odkryli, że wątroba przekształca BPA w związek zwany gluksydem BPA, który ma związek z otyłością zarówno u ludzi, jak i zwierząt.

Jak podaje The Times, z najnowszych badań wynika, że aż 80 proc. brytyjskich nastolatków miało we krwi i moczu zanieczyszczenia plastikiem, który niszczy system hormonalny. Z kolei amerykański departament zdrowia i opieki społecznej opublikował raport, z którego wynika, że również noworodki karmione butelką są narażone na spożycie BPA. 

Kanada, USA, Francja bez BPA 

W rezultacie Stany Zjednoczone i Kanada zakazały stosowania BPA w butelkach i kubkach do karmienia niemowląt. Podobnie we Francji weszło w życie prawo zabraniające używania BPA do pakowania żywności. Zabroniono używania m.in. plastikowych sztućców. Nowe prawo wejdzie w życie w 2020 roku. Od tego czasu wszystkie kubki, sztućce i talerze będą musiały być wykonane w biotworzywa, który ulega rozkładowi. W Polsce na razie nie wprowadzono jeszcze takich obostrzeń, dlatego pozostaje nam sprawdzanie oznaczeń na opakowaniach.

Symbol „BPA FREE” oznacza, że produkt nie zawiera Bisfenolu A. Alternatywą dla powszechnie stosowanych plastików są też pojemniki szklane oraz plastiki oznaczone cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP). Niedopuszczalne z kolei jest podgrzewanie w mikrofalówce jedzenia w pojemnikach wykonanych z tworzyw oznaczonymi symbolami: 03 PVC oraz 07 O.

Zobacz także
  • Patryk Jaki, wiceminister sprawiedliwości i kandydat PiS na prezydenta Warszawy Jaki skrytykował Trzaskowskiego za niższą bonifikatę w Warszawie. "Ja wiedziałem, że tak będzie"
  • Od lewej: Paweł Sulik i Adam Balcer, autorzy podcastu tokfm.pl 'Lechistan' Krzyżacy, atak rożnem pełnym kurczaków, "Czerwone tarcze" i zapach piżma. "Lechistan"
  • Premier Mateusz Morawiecki Twardy Brexit? Premier Mateusz Morawiecki zapewnia, że Polska jest na to przygotowana
Komentarze (13)
Żywność z hipermarketów może być lepsza od tej z bazarów. Ale to plastikowe opakowania są niebezpieczne
Zaloguj się
  • Marek Kowalski

    Oceniono 1 raz 1

    co by nie mówić w dzisiejszych czasach wszystko może truć, a wszelkie próby zaprzzestania idą na marne . Wsytarczy poczytać w sieci co się dzieje , zresztą każdy na własnym przykładzie może stwierdzić , że ciężko znaleźć coś zdrowego , chyba , że od roślinki zrobisz to samemu. Cztytałem ostatnio właśnie w tym temacie artykuły w magazynie food forum , niestety taka prawda

  • Tomasz Gros

    0

    Poliwęglan (PC) to drogi materiał , kilogram kosztuje ok12 zł , ze względu na wytrzymałość stosuje się go np. jako materiał na tarcze policyjne , najczęściej występuje w postaci transparętnej , ze względu na cenę nie stosuje się go często jako materiał na opakowania , jedyny jakie znam osobiście choć nie wiem jak jest dziś to butle stosowane do wody o pojemności Ok. 19 litrów ( niebieski odcień) stosowane w firmach do dystrybucji wody - popularne dystrybutory , można podgrzać lub schłodzić . Tworzywo można rozpoznać po oznaczeniu PC .

  • hanklo

    0

    Dobre, bo polskie

  • Daniel Kepinski

    0

    Co kretytynizm naprawdę zastępowanie jednego szajusu drugim nie dawno ktoś stwierdził ze pudełka z pizzerii są bardzo rakotwórcze bo wkładając do niego coś ciepłego wydziela się bnzonansodu część pizzerii zaczęło wkładać folię aluminiową na spód pudełek ? dziś już nikt nie pamięta ze pudełka są toksyczne ludzi maja za bydło.

  • rbik53

    0

    .
    ....kolejna bezużyteczna informacja.... Bo czy dzięki tej cennej informacji będziesz teraz mógł wybierać w sklepie tylko żywność zapakowaną w ten zdrowy plastik?....

  • von_rosen

    0

    Jeżeli w Europie Biosfenol zostanie zakazany, to w Polsce otworzymy fabrykę wszystkiego z Biosfenolu-co dla nich złe, dla nas dobre! Proponuję dodatkowo uruchomić oficjalny eksport filtrów DPF - dużo u nas tego po warsztatach się wala...

  • 2bxornot2b

    Oceniono 2 razy 0

    W Anglii szykuje sie rewolucja, zmuszajaca producentow fast foodow do zmiany opakowan na ekologiczne. Znow celuloza wroci do lask i nowe technoilogie przetwarzania ewentualnie tworzywa roslinne. Potezny problem dla producentow do konca 2022 maja zostac wycofane folie.

  • rikol

    Oceniono 5 razy -5

    żywność z supermarketu lepsza? to jakiś żart? Przecież supermarkety podpisują umowy tylko z dużymi producentami, którzy pryskają, ile tylko się da.

    Co do upraw ekologicznych, jest ich jeszcze wiele, niekoniecznie certyfikowane. Wynika to po prostu z biedy rolników, których nie stać na pestycydy. Na szczęście mamy jeszcze rolników, którzy nawożą obornikiem. Nieekologiczne są duże gospodarstwa, które wyborcza promuje.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

DOSTĘP PREMIUM

Polecamy