Posiłki w szpitalach mogą szkodzić, alarmuje NIK. "Zamiast sera - hydrolizat białkowy"

Jedzenie w szpitalu

Jedzenie w szpitalu (Czytelniczka)

Posiłki w szpitalach są przygotowywane ze składników niskiej jakości, o niewłaściwych wartości odżywczych. Najgorsza sytuacja jest w szpitalach, które korzystają z usług firma cateringowych

Z kontroli, którą przeprowadziła NIK wynika, że szpitalne posiłki nie są przede wszystkim dostosowane do stanu zdrowia pacjentów. Przygotowując raport sprawdzono kilkadziesiąt szpitali w całej Polsce. 

Nieadekwatne do stanu zdrowia pacjentów

"Badania próbek jedzenia wykazały niedobory składników odżywczych, co może powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów, jak np. odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek, nadmierną pobudliwość mięśniową, drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek" - czytamy w raporcie NIK.

I dalej: "W większości szpitali stwierdzono zbyt duży udział soli w posiłkach (od 142 proc. do 374 proc. normy), a także zaniżaną (od 3 proc. do 28 proc.), bądź zawyżaną (od 13 proc. do 50 proc.) wartość kaloryczną posiłków".

Podawano potrawy ciężkostrawne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, a także substytuty deklarowanych w jadłospisie produktów. Na przykład zamiast masła - tłuszcz mleczny, zamiast sera - suszony hydrolizat białkowy o smaku i aromacie sera

- podaje prezes NIK-u, Krzysztof Kwiatkowski. 

Pacjentom serwowano też zbyt mało warzyw i owoców oraz ryb morskich, za dużo mięsa czerwonego, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości. Nie dostawali również jogurtu lub mleka acidofilnego. 

Przepisy z internetu

NIK zwraca też uwagę na to, że w części szpitali w ogóle nie było dietetyków, a tam, gdzie byli na jednego dietetyka przypadało ponad 700 pacjentów.

W kontrolowanych szpitalach stosowano od 6 do 38 rodzajów diet o niejednolitych nazwach i różnych charakterystykach. Planując diety, opracowując ich receptury dań i potraw, posługiwano się m.in. informacjami pochodzącymi z internetu.

Najgorsza jest sytuacja w szpitalach, które korzystają z usług firma cateringowych. W połowie nie było dietetyków, nie analizowano też jadłospisów.

9,5 zł na dzień 

W Polsce nie ma przepisów, które regulowałby to, ile pieniędzy szpital powinien przeznaczyć na wyżywienie swoich pacjentów. Średni dzienny koszt, w ostatnich dwóch latach wynosił od ok. 9,5 zł do niespełna 18 złotych.

W szpitalach brakuje też formalnego systemu dietetycznego, który regulowałby kwestie rodzajów i przygotowywania diet dla osób chorych. Brak jednolitych norm żywieniowych pozwalał szpitalom na pewną dowolność w określaniu wartości energetycznej posiłków, które wynosiły od 1800 kcal do 3200 kcal.

Najwyższa Izba Kontroli wnioskuje do ministra zdrowia o wydanie rozporządzenia określającego wymogi żywieniowe w szpitalach. NIK zaznacza, że takie kryteria określono dla na przykład więźniów.

Zobacz także
  • Spotkanie żołnierzy Wehrmachtu i Armii Czerwonej 20 września 1939 roku, na wschód od Brześcia Agresja ZSRR na Polskę 17 września 1939. Czy Polska była przygotowana na sowiecką inwazję?
  • Kora Jackowska w 1992 roku Kora spędziła w domu dziecka pięć lat. "Prowadziły go zakonnice, były dla nas w patologiczny sposób okrutne"
  • Air Show 2018 w Radomiu. Pokazy akrobacji i sprzętu [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Komentarze (70)
Posiłki w szpitalach mogą szkodzić, alarmuje NIK. "Zamiast sera - hydrolizat białkowy"
Zaloguj się
  • sonofmoonshine

    Oceniono 10 razy 10

    Najbliższy finał WOŚP powinien się odbyć pod hasłem: Godna micha dla każdego pacjenta! :)

  • oloros11

    Oceniono 12 razy 8

    epokowe odrycie
    o czym kazdy wie !
    i trzeba koniecznie dodac - nikt sie tym nie przejmuje -

  • kolo125

    Oceniono 9 razy 7

    PRZECIEŻ TAKI STAN RZECZY WIADOMY JEST OD KILKUDZIESIĘCIU LAT I NIC SIĘ Z TYM NIE ROBI, TYLKO BIADOLI!

  • guru133

    Oceniono 6 razy 6

    Firmy cateringowe to w większości jedno wielkie złodziejstwo, bo prowadzone są przez oszustów, którzy chcą jak najszybciej się dorobić na konsumentach.

  • walkirrr

    Oceniono 10 razy 6

    podatnicy musza oszczedzac na nagrody dla dojnej zmiany, bo im sie należy

  • notremak

    Oceniono 5 razy 5

    Polscy przedsiębiorcy... Tym razem od cateringu.
    Oszukać kogo tylko i na czym tylko się da!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

DOSTĘP PREMIUM

Serwis informacyjny

Polecamy