Ostrzeżenie GIS: Salmonella Typhimurium w gorczycy znanej firmy. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS, który informuje o wykryciu salmonelli w gorczycy białej marki Prymat. I podaje numery konkretnych partii produktu.

Salmonellę Typhimurium wykryto w produkcie "Gorczyca biała cała" 30 g marki Prymat. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, chodzi o produkt z partii numer partii 1298133 (data minimalnej trwałości 05.2022). Badania w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały obecność Salmonella Typhimurium w czterech z pięciu badanych próbek.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Gorczyca w kuchni

Gorczyca jest głównie wykorzystywana do przygotowywania musztardy i mieszanek przypraw. Przyprawa jest nieodzownym składnikiem domowych przetworów. Gorczycę dodaje się m.in. do marynowanych grzybów, papryki czy ogórków konserwowych. 

Z gorczycy można też zrobić napary na żołądek, nerki i trawienie.

Więcej o:

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny