GIS ostrzega przed bakteriami w popularnym żółtym serze, wycofano dwie partie produktu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w dwóch partiach sera żółtego. Partie paczkowanej goudy i edama w plastrach zostały wycofane.

Chodzi o produkt: ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry, o numerze partii: 180359 i dacie minimalnej trwałości 18.10.2019 oraz ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry, o numerze partii: 060658 i dacie minimalnej trwałości 23.10.2019. Wycofane partie sera zostały wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.

GIS podał, że w jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Firma wycofuje produkt

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku. Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu. Prowadzone są systemowe działania naprawcze oraz badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu skażonych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Więcej o:

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny

Komentarze (7)
GIS ostrzega przed bakteriami w żółtym serze, wycofano dwie partie produktu
Zaloguj się
  • Tomasz Rodak

    Oceniono 2 razy 2

    Zdrowa ekologiczna polska zywnosc... po ktorej mozna dostac sraczki.

  • qwertura

    Oceniono 1 raz -1

    Weszłam na stronę producenta. Jest tam oświadczenie, które mówi, że stężenie bakterii jest dopuszczalne przez normę żywieniową.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX