Jak wyglądałby świat bez pszczół? Ekspertka ostrzega: Nie będzie owoców, warzyw

UE zakazała stosowania szkodliwych dla pszczół neonikotynoidów. Tymczasem polski resort rolnictwa zakaz zniósł. Aktywiści i pszczelarze apelują do ministra i tłumaczą, czym grozi świat bez pszczół.

Pszczelarze, naukowcy i aktywiści apelują do ministra rolnictwa o wycofanie się z decyzji o dopuszczeniu do stosowania w polskim rzepaku neonikotynoidów - substancji toksycznych dla pszczół.

Do ministra rolnictwa trafiła dziś petycja podpisana przez ponad 72 tys. obywateli, którzy apelują o skuteczniejszą ochronę pszczół w Polsce. Polski Greenpeace jest także przygotowany do wejścia na ścieżkę prawną. 

Czytaj też: Czy minister rolnictwa wydał wyrok na pszczoły? Jan Krzysztof Ardanowski zezwolił na użycie neonikotynoidów>>>

Aktywiści nieprzypadkowo wybrali datę, bo dziś obchodzimy Dzień Pszczół.

Dlaczego neonikotynoidy są szkodliwe? 

Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska przypomniała, że UE w kwietniu zakazała  stosowania neonikotynoidów. Substancje te można stosować tylko w uprawach szklarniowych, odizolowanych od środowiska. 

- Wszystkie inne zastosowania są zakazane, ponieważ neonikotenoidy są wysoce stężonymi toksycznymi substancjami, które nawet jeśli zostaną wykorzystane tylko do zapraw nasiennych, to sposób, w jaki zostały zaprojektowane powoduje, że z zaprawy nasiennej trafią do każdej komórki rośliny - tłumaczyła w rozmowie z Pawłem Sulikiem.

Zaznaczyła również, że substancje te utrzymują się w roślinie od początku do końca jej istnienia. Co ważne, jedynie ich część trafia do rośliny, reszta natomiast do gleby, skąd przez lata jest pobierana przez inne rosnące w pobliżu rośliny.

Zły wpływ na pszczoły

Jagiełło podkreśliła, że istnieje wiele badań wskazujących na wysoką toksyczność neonikotynoidów. - Wskazują one nie tylko na wysoką toksyczność prowadzącą do ostrych zatruć pszczół, ale w bardzo dużym stopniu na chroniczne podtrucia, które powodują, że pszczoły się słabo rozmnażają, są podatne na choroby i pasożyty, nie potrafią z powrotem trafić do ula oraz mają porażony układ nerwowy - wymieniała w TOK FM.

- Od pracy pszczół zależy wszystko, co smaczne, piękne i kwitnące, czyli owocewarzywa. Pogarszająca się kondycja pszczół oznacza pogarszającą się kondycję konsumentów, bo nasze jedzenie, nawet jeśli jemy produkty mięsne czy mleczne, również zależy od pracy pszczół, ponieważ pszczoły zapylają także rośliny paszowe - wyjaśniała.

Zakazane w UE, ale nie w Polsce? 

Jak to możliwe, że w kwietniu Unia Europejska wprowadziła zakaz stosowania neonikotynoidów, a Polska właśnie go znosi? Pozostawiona została pewna furtka. 

- UE stawia na rozsądek krajów członkowskich i rozumie, że są sytuacje awaryjne, kryzysowe - tłumaczyła możliwość odejścia od przepisu przez poszczególne kraje członkowskie. 

Jak oceniła działaczka Greenpeace Polska, w Polsce wydano zgodę na zaprawianie neonikotynoidami rzepaku, mimo braku zagrożenia upraw. 

- Nikt nie jest w stanie powiedzieć, że przyszłym roku z rzepakiem będzie źle. Rzepak plonuje tak, jak plonował od lat. W zeszłym roku jego zbiory były wyższe niż średnia z ostatnich pięciu lat - tłumaczyła Jagiełło. 

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj! 

  • czy pszczelarze mogą liczyć na odszkodowania?
  • do czego wykorzystywany jest polski rzepak?
  • jak zmieniało się stanowisko ministra Ardanowskiego?
Więcej o:

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny

Komentarze (5)
Świat bez pszczół? Nie będzie owoców, warzyw i roślin paszowych
Zaloguj się
  • czlonek_kod

    Oceniono 1 raz 1

    Piotr gomu faszyfa czy ofoce najfasznijsze jezd mięso my f Kod mósiemy jeźć tuszo miensa apy mnieć siłem to falki o folnoźć i temokracjem

  • andrzej1.61

    Oceniono 1 raz -1

    Rolnik katolik wyborca PiS słuchacz radia z Torunia. Zabić wszystkie dziki, lisy, foki, ptaki przede wszystkim krukowate pszczoły wykończę sam. Zarobię dzisiaj więcej a później frajerzy z miasta będziecie musieli dopłacać żebym zarabiał.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX