3 produkty, które należy natychmiast włączyć do diety. Wydasz na nie mniej niż 3 zł dziennie

Dr Anna Makowska, znana szerzej jako Doktor Ania, na swoim instagramie oraz w książce podpowiada, jak jeść zdrowo i świadomie. W TOK FM wskazała produkty, o które natychmiast powinniśmy uzupełnić nasze jadłospisy.

Po pierwsze: płatki owsiane (albo kasza owsiana)

- Płatki owsiane to produkt multipotencjalny. Możesz dodać je do koktajlu, przygotować owsiankę, a z kaszy owsianej zrobić danie na słono. To jest fajny, choć nadal mało popularny surowiec, przebogaty w różne cenne wartości - mówiła dr Anna Makowska, doktor nauk farmaceutycznych, w programie Człowiek 2.0 w TOK FM.

Podkreślała, że bogate w białko i witaminy z grupy B płatki owsiane nieco inaczej "działają" w postaci surowej i gotowanej - inna będzie przyswajalność zawartych w nich składników odżywczych. Co ciekawe, płatki powinno się jeść w "mokrym" towarzystwie, ponieważ zjedzone na sucho mogą zacząć kumulować wilgoć i powodować zaparcia. Dlatego dobrze jest dodać je do soku, kefiru, jogurtu...

Po drugie: natka pietruszki

Bogata w żelazo i witaminę C, a kosztuje grosze! - Możesz wmiksować ją w różne inne dania, np. w sos o konkretniejszym smaku. Wtedy jej posmak nie będzie aż tak wyczuwalny. Możesz zrobić sobie koktajl z natką pietruszki i z ulubionymi owocami - na jogurcie, kefirze, maślance, na samej wodzie, na napoju roślinnym. To jest tani, prosty surowiec, przebogaty w różne wartości odżywcze - przekonywała Doktor Ania, która natkę pietruszki widziałaby chętnie na talerzach wszystkich.

Przekonywała również, że dodanie natki do potrawy na ciepło wcale nie musi pozbawić jej wartości odżywczych. Najlepiej będzie po prostu dodać ją na sam koniec podgrzewania.

Po trzecie: kiszonki

Anna Makowska słynie z zamiłowania do kiszonek i propagowania ich na każdym kroku - np. na nadrukach na noszonych przez siebie koszulkach. Przekonuje przy tym, że własnoręczne przygotowanie kiszonek jest bardzo proste. - Ogórki zakisić to jest banał. To jest kilka minut roboty, a wartości odżywcze… Kiszonkami można załatwić temat flory bakteryjnej w organizmie - wyjaśnia. Kiszonki poza tym, że są naturalnym probiotykiem, mają wiele witamin i są niskokaloryczne.

Doktor Ania ma też radę dla tych, którzy kiszonki kupują w sklepach. - Wystrzegałabym się ogórków czy kapusty z octem. Niektórzy producenci wymiennie stosują pojęcia "kiszony" i "kwaszony". Kiszenie to proces fermentacji, a kwaszenie to dodawanie octu. Patrzyłabym na skład i sprawdzała, czy jest w nim ocet - uczulała na antenie TOK FM.

A na deser... czosnek!

W czasie rozmowy w audycji Jana Stradowskiego pojawił się również temat czosnku, który ma w sobie substancje na kształt naturalnych antybiotyków. - Surowy ma najwięcej wartości. Wiem, że niektórzy nie mogą go jeść, że się źle po nim czują. Wtedy najlepiej jeść go na noc, nie jadać go też na czczo, bez towarzystwa - radziła Doktor Ania.

A co natychmiast z diety wyrzucić?

Tu trudniej było wskazać konkretne produkty, gdyż na cenzurowanym są pewne praktyki producentów żywności, których należałoby unikać.

Chodzi o:

- stosowanie tłuszczów częściowo utwardzonych (czyli tłuszczów trans. Jak je znaleźć? Trzeba uważnie czytać skład produktów i unikać wyrobów ciastkarskich)

- zjadanie nadmiaru cukru (np. w postaci "wody smakowej", czyli wody z dodatkiem cukru i aromatu).

Ale jest to również kwestia naszych nawyków żywieniowych:

- jedzenia mięsa codziennie, również niby-mięsa, czyli parówek i kiełbas opartych o MOM - mięso mechaniczne oddzielone. - Jest to odkostniona papka przepuszczona przez filtry. Jak dodamy barwnika albo dodatków funkcjonalnych, będzie przypominało kiełbasę czy parówki. Ale to nie będzie mięso - podkreślała dr Anna Makowska;

- jedzenia za dużo. Tu sugestia jest jasna: ograniczyć podaż kaloryczną. - Zdrowiej jest zjeść odrobinkę za mało, niż za dużo. Jedzmy wolniej, jedzmy świadomiej - apelowała Anna Makowska, która na swoim Instagramie fotografuje przeróżne produkty, recenzując ich skład i bezlitośnie wytykając producentom nadmiar cukru, soli, dodawanie wody do wędlin etc.

O tym również była mowa w czasie audycji. Posłuchaj!

Zobacz także
  • Opryszczka najczęściej pojawia się na ustach Boli, piecze i brzydko wygląda. Opryszczka - jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć?
  • Nobel Medicine To jak ponowne odkrycie penicyliny! Wyjaśniamy, za co przyznano medycznego Nobla
  • Dlaczego przeklinanie jest dobre? Poprawia nasze zdrowie, ale to nie koniec korzyści z "bluzgów"
Komentarze (5)
Dieta - co zdrowego w diecie na co dzień? Owsianka, kiszonki i natka pietruszki
Zaloguj się
  • paseo

    0

    Wiem, że niektórzy nie mogą go jeść, że się źle po nim czują. Wtedy najlepiej jeść go na noc,
    -----jak skomentiwac te glupote ??? Ktos,kto nie może jesc czosnku,nagle powinien go jesc w nocy,tak ??
    I dalej,kolejna,powielana brednia.CO jestzlego w miesie mechanicznie oddzielanym od kosci <odkostnionym,jak pisze autorka.Czyli zdrowe jest meiso nieodkostnione,czyli razem z kośćmi,tak ??Czym się rozni meiso recznei odcięte nozem przez człowieka od tego odciętego pila przez tegoz człowieka trzymana w rece ???Czy ktoś w ogole myśli ???Czym się rozni "papka miesna " od miesa w kawałku poz awygladem??I poz atym ,z ejest o wiele latwiej przyswajalna,bo już rozdrobniona??I dalej;platko owsiane powodują usuwanie wapnia z organizmu.Ich stale jedzenie toswietny sposób na osteoporozę,slabe ,pekajac ezeby inabawienie się kurczy.Dlatego madrzy ludzie od dawna jedza platki z mlekiem.Ale o tym u specjalistki ani s lowa.

  • arekbarylka

    0

    Mysle, ze tak naprawde wszystko zalezy od danego organizmu. U mnie kiszonki powoduja okropne rozwolnienia z powodu IBS - nie da sie potem tego opanowac, wiec nie moge sobie pozwolic na ich jedzenie mimo, ze bardzo lubie. Teraz na szczescie lykam tabletki intesta, ktore reguluja prace jelit i wzmacniaja ich odbudowe, dzieki czemu moge co jakis czas pozwolic sobie na odrobine "kwaskow" i nic sie nie dzieje :)

  • Jacek Placek

    0

    Kiszenie i kwaszenie są używane zamiennie. Nieprawdą jest ,że kwaszenie to dodawanie octu. To w procesie kiszenia/kwaszenia jest zabronione a jeśli któryś z producentów chce to zrobić, musi dodany składnik (ocet lub bakterie kwasu mlekowego) wykazać w składzie produktu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

DOSTĘP PREMIUM

Polecamy