Mechanizm tycia jest oznaką... zdrowia? "To kontrowersyjna teza, ale zamierzam jej bronić"

Dieta niedoborowa wyniszcza i sprzyja nadwadze

Dieta niedoborowa wyniszcza i sprzyja nadwadze (Shutterstock)

Na pewnym etapie i z pewnych powodów to, że przybieramy na wadze jest dobrym sygnałem, wysyłanym nam przez organizm. Kiedy pozytywny przekaz się kończy? I co wspólnego otyłość ma z cukrzycą?

- Nasze łaknienie podlega tylu substancjom chemicznym i procesom w mózgu, że wyłączenie jednej czy dwóch z nich powoduje nadmierną stymulację innych - mówił gość Radia TOK FM prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

- Jesteśmy doskonałymi maszynami mającymi zdolność zachowania energii. Zaprogramowani do przeżycia. I to jest niedoceniane. W pewnym sensie - jest to kontrowersyjna teza, ale zamierzam jej bronić - otyłość, kiedy zaczyna się pojawiać, jest oznaką zdrowia, zdrowych mechanizmów zachowania energii. Komórki naszego organizmu - nawet najmądrzejszej osoby - są głupie. Nie wiedzą, że zaraz będzie kolejny posiłek. One myślą, że jak się pojawiły kalorie, a nie są natychmiast spalane, to muszą zostać od razu magazynowane w postaci tłuszczu

- powiedział lekarz.

Problem - jak tłumaczył Czupryniak - pojawia się, gdy otyłość robi się zbyt duża i komórki zaczynają się bronić przed nadmiarem energii. Wtedy stężenie glukozy we krwi rośnie, a to niszczy naczynia krwionośne.

Cukrzycy oporni na leczenie

Od wielu lat Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, by 40 do 50 proc. dobowego zapotrzebowania na energię było pokrywane przez węglowodany. 20-25 proc. to białko, a 30-35 proc. - tłuszcze. Czy ta zasada jest aktualna?

- W zasadzie tak. Jednak, jak wspomniałem, nie ma jednej optymalnej diety. Na przykład dieta wysokotłuszczowa, o której dużo się teraz mówi, tylko u niektórych nie podniesie poziomu cukru we krwi. Powoli rozwija się taka dziedzina nauki, która nazywa się Nutrigenetics - czyli genetyka żywienia. Pokazuje ona, że różni ludzie mają różne aktywne enzymy w organizmie. Jednym poziom tłuszczu i cukru we krwi po jedzeniu rośnie bardziej, innym mniej - mówił gość Radia TOK FM. 

Mimo przyrostu wiedzy dietetykom wciąż sporo problemów sprawia leczenie cukrzycy. Jedno jest pewne: żywienie jest przy tym schorzeniu kluczowe. Jednak zmiana nawyków żywieniowych u chorych to dla lekarza trudna przeprawa.

- Wszyscy nabraliśmy w diabetologii pokory, słuchając pacjentów. Nie istnieje już pojęcie diety cukrzycowej. Ono umarło właśnie dlatego, że trudno zalecić jakąś jedną wspólną dietę. My raczej patrzymy na to, co pacjent lubi, a potem na to, z czego ewentualnie mógłby zrezygnować. I uświadamiamy mu, co jest najbardziej szkodliwe w jego diecie - powiedział prof. Leszek Czupryniak.

Jeśli odżywiamy się niemądrze, to żadnymi lekami nie ustabilizujemy poziomu cukru.

- Jeśli będziemy jeść bez opamiętania, to opanujemy jedynie insulinę, ale bardzo utyjemy. Dlatego na pytanie o klucz do zdrowia, odpowiadam krótko: chude mięso i warzywa - stwierdził specjalista.

Jak zauważył specjalista od chorób wewnętrznych, ograniczenie węglowodanów pozwala na dwie rzeczy: osłabienie wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz zmniejszenie masy ciała.

- Przede wszystkim jednak dieta cukrzycowa musi być niskokaloryczna. Z czego te kalorie pochodzą, jest sprawą drugorzędną. Musi też odpowiadać kubkom smakowym danej osoby. Bo zawsze wrócimy do pokarmów, które lubimy - powiedział prof.  Leszek Czupryniak.

Skrobia oporna - zdrowe węglowodany

Fasola, ciecierzyca, zimny ziemniak, ciemny ryż, banan  - to tak zwana skrobia oporna, czyli węglowodan, który dobrze działa na organizm. Dlaczego?

- Pojęcie skrobi opornej jest stosunkowo nowe. Skrobia to po prostu wielocukier. Zawiera cząsteczki cukru powiązane ze sobą takim samym wiązaniem. W odróżnieniu od pojedynczej cząsteczki glukozy, bardzo wolno się wchłania i w większości jest wydalana. Dzięki temu nie podnosi stężenia cukru we krwi. Dlatego im bardziej złożony cukier, tym lepiej - doradzał prof. Leszek Czupryniak.

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj audycji! Dowiesz się:

  • Co jedli amerykańscy Indianie?
  • Jak jeść, żeby trwale pozbyć się otyłości?
  • Dlaczego nie wolno spożywać świeżo upieczonego pieczywa?
  • Dlaczego otyłość leczono kiedyś octem?
  • Jakie książki warto przeczytać, chorując na cukrzycę?
Zobacz także
  • Co powoduje cukrzycę i jakie są jej rodzaje? Poznaj pierwsze objawy choroby
  • Polski Król Chleba przygotował przepis specjalnie dla Słuchaczy TOK FM. Sprawdziliśmy - jest bardzo dobry!
  • Czeka nas wegetariańska rewolucja? Polacy deklarują, że chcą jeść mniej mięsa
Komentarze (3)
Tycie, cukier a cukrzyca. O diecie cukrzycowej i otyłości
Zaloguj się
  • endrju1521

    Oceniono 1 raz 1

    Ja tam od 60 - ciu lat stosuję dietę mojego dziadka :

    - trzeba tłusto jeść, co by gó... poślizg miało !

  • kocurimysza

    0

    Mam 66 lat cukrzycę 2 typ. Jem tylko to co organizm mi podpowiada .Jak by słuchał niektórych lekarzy dawno by człek fiknoł.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

DOSTĘP PREMIUM

Polecamy