"To przerażające. Branża to potępia". Przedstawiciel Związku Polskie Mięso o handlu chorym bydłem

- W każdej branży znajdą się czarne owce, ludzie totalnie zgnili, którzy psują nam opinię - mówił w TOK FM Jerzy Rey, przewodniczący Rady Związku Polskie Mięso, komentując doniesienia Superwizjera TVN.

"Superwizjer" TVN ujawnił kwitnący w Polsce rynek obrotu chorym i martwym bydłem. Proceder na masową skalę możliwy jest dzięki bierności instytucji nadzoru. Biznes opłaca się wszystkim - od hodowcy po ubojnię. Choć zjedzenie takiego mięsa może być groźne dla życia, to nikt nie przejmuje się konsumentami. - To, co widać na tych filmach, to rzecz przerażająca i godna napiętnowania – komentował w Magazynie EKG Jerzy Rey, przewodniczący Rady Związku Polskie Mięso.

Czytaj także: "Idąc tropem raportu NIK, powinniśmy zakazać witaminy C". Czy Izba przestrzeliła z krytyką ws. dodatków do żywności?

Jak tłumaczył w rozmowie z Aleksandrą Dziadykiewicz, proceder dotyczy głównie małych, upadających ubojni. - Branża mięsna to przede wszystkim duże zakłady ubojowe, ale też cała masa małych zakładów. One walczą o przetrwanie i niestety chwytają się każdego ratunku, choćby nielegalnego, żeby utrzymać się na rynku. W każdej branży znajdą się czarne owce, ludzie totalnie zgnili, którzy psują nam opinię - mówił dalej Rey. Jak tłumaczył, chodzi mu zarówno o właścicieli i pracowników zakładów, jak i weterynarzy. - Znajdują się wśród nich ludzi, którzy łatwo ulegają naciskom czy presji. Zdarzają się też zastraszenia - wyjaśniał przedstawiciel władz Związku Polskie Mięso.

Jerzy Rey przekonywał, że branża potępia takie działania. - Nam się nie opłaca robić szwindli na mięsie. Możemy pomóc w ściganiu tych osób, które robią nam taką złą opinię - podkreślił.

Polskie mięso a brexit

Polska jest jednym z największych eksporterów żywności do Wielkiej Brytanii. - Dlatego tak zwany twardy brexit, czyli brak umowy rozwodowej Londynu z Brukselą i utrata brytyjskiego rynku, będzie miało dla nas poważne konsekwencje - przestrzegał w przewodniczący Rady Związku Polskie Mięso.

Jak tłumaczył gość magazynu EKG, taka nadwyżka mięsa i innych produktów rolnych spowoduje wówczas spadek cen na polskim rynku, a w konsekwencji - może doprowadzić do bankructwa wiele polskich producentów żywności. 

Więcej o:

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny

Komentarze (16)
Sprzedaż chorego mięsa. "Branża to potępia"
Zaloguj się
  • endrju1521

    Oceniono 6 razy 4

    Obawiam się, że po tym reportażu,

    eksport mięsa zmaleje do zera...

  • krytek-7

    Oceniono 9 razy 3

    Czy w tym pisiokatolickim kraju jest cos,czemu mozna sie dziwic?
    Policja i prokuratura dzialaja tak sprawnie,ze jak dziennikarze ujawnia afere,to nastepnie sa przez te organa poniewierani.Prawdziwa kraina gorzkiego usmiechu.

  • sselrats

    Oceniono 2 razy 2

    Co sie przejmowac - jakas anonimowa ubojnia...

  • stemp10

    Oceniono 2 razy 2

    A jak tam stare wędliny jeszcze odświeżacie czy może ludzie się już do nich przyzwyczaili i nie ma potrzeby. A sól wypadową jeszcze stosujecie. Gnijcie i bankrutujcie, jedyna będzie z tego korzyść

  • 2bxornot2b

    Oceniono 1 raz 1

    Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, ale nie czuje jakiegos wspolczucia wobec dzikow czy kurczakow, ale na widok cierpienia krowy serce sie kraje, nie wiem czy to ten przerazajacy dzwiek zawodzenia mordowanej bezlitosnie krowy czy tez swiadomosc ze krowa daje mleko karmi soba rowniez luydzkie oseski. Cos nieludzkiego jest w znecaniu sie nad krowami bo sa to zwierzeta lagodne, jedno jest pewne nie zabilbym krowy, moze dlatego ze jestem przedstawicielem rasy indoeuropejskiej i nasi bracia na subkontynencie rowniez wykazuja niwytlumaczlny szacunek dla krow, nie mysli z politycznymi swietymi krowami.

  • cmochall

    Oceniono 1 raz 1

    Porazajace ! On chce Nam wmowic ,ze Oni nie wiedzili.Spadli z ksiezyca ,udaja idiotow czy o droge pytaja.Jeszcze gorsze ,ze sluzby weterynaryjne braly w tym udzial swiadomie czy nie to bez znaczenia bo sa za nasze zdrowie odpowiedzialne a Glowny Weterynarz ma sie dobrze i pewnie powie , iz to margines.Przepraszam zadzialal szybko bo zlecil kontrole ubojni i to co szczegolnie nalezy podkreslic *w calym kraju*.Gratulacje Panie *Weterynarzu*

  • apw1964

    Oceniono 1 raz 1

    Byłem świadkiem takiego procederu raz. Wstyd mi teraz, że nie protestowałem. Bardzo biedni sąsiedzi sprzedali nie mogąca się podnieść na nogi krowę. Horror. Niby nad nią płakali, wiele lat ich żywiła, ale głównym problemem była jednak obawa, że przyciągnięciu po ziemi (ciągnikiem!) tej nieszczęsnej krowy, ciągle żywej, skóra się podrze i wartość zwierzęcia spadnie. Powinienem był wtedy zachować się inaczej.

  • kultura102

    0

    Panie Jerzy Rey! Krzyczeć się chce!!! Wy, wy jesteście wstrząśnięci? 😮. To jest wasza branża, powinniście obserwować wszystkie zjawiska w niej zachodzące. Ale wy nic nie widzieliście, nic nie słyszeliście...😂. Wy nic, służby weterynaryjne nic. A ludzie alarmowali. Mieli siedzieć cicho, by przestępca mięsny jest w tym kraju chroniony!!! Upadłe państwo, czlowiek dla pieniadza jest gotow poświecić drugiego człowieka. Wy nic nie wiedzieliście! Jesteście w branży a nic nie widzieliście, nic nie słyszeliście. A redaktorzy tvn zrobili ten reportaż, bo oni słyszeli a potem zobaczyli! Zarzucam wam hipokryzję. Czy wy macie pojęcie jak funkcjonują służby weterynaryjne w innych zakładach mięsnych? Nie robicie nic, bo to wasi "mięśni kumple" się z nimi zaprzyjaźniają. W pogoni za pieniądzem hodowcy i przetwórnie robią takie i inne świństwa, z drobiem, z wołowiną i wieprzowiną. Antybiotyki, pompowanie mięsa różnymi swinstwami. Tak wasza branża jest bardzo świńska. Więc wasze teraz szeroko otwarte oczy ze zdziwienia przyjmujeny parsknięciem 😤😠

  • sselrats

    Oceniono 2 razy 0

    No, dobrze ze to oprotestowali!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX