Piękna i bestie

Piękna i bestie - plakat

Piękna i bestie - plakat (mat. pr.)

Najnowszy film cenionej tunezyjskiej reżyserki Kaouther Ben Hanii, pokazywany był m.in. na ubiegłorocznym festiwalu w Cannes, gdzie zebrał owacje na stojąco. "Piękna i bestie" to oparty na prawdziwych wydarzeniach, wstrząsający dreszczowiec o młodej kobiecie, która znalazła się w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie. W kinach od 6 kwietnia 2018.

Zręcznie napisany i zrealizowany, ma tempo i napięcie, które odpowiednio łagodzą dyskomfort płynący z obserwowania wrażliwej młodej kobiety w roli ofiary. - Screen Daily

Podczas studenckiej imprezy, Mariam, młoda Tunezyjka, spotyka tajemniczego Youssefa, z którym decyduje się opuścić lokal. Rozpoczyna się długa noc, podczas której Mariam będzie musiała walczyć o swoją godność.
 
Tylko jak uzyskać sprawiedliwość, gdy prawo jest po stronie prześladowców?

Nagrody i festiwale

2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – sekcja Un Certain Regard

2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid – nagroda jury młodzieżowego, najlepszy reżyser (nominacja)

2018 – Nagrody Lumiere, przyznawane przez zagranicznych dziennikarzy pracujących we Francji (odpowiednik amerykańskich Złotych Globów) – najlepszy film francuskojęzyczny (nominacja)

Sylwetka reżyserki

Kaouther Ben Hania – przyszła na świat w 1977 w tunezyjskim Sidi Bu Zajd. Uczęszczała do szkoły filmowej w Tunisie. Już w trakcie studiów zrealizowała kilka filmów krótkometrażowych, które zostały dostrzeżone przez branżę. W 2004 roku podjęła naukę w Fémis – prestiżowej wyższej szkole filmowej w Paryżu. Następnie pracowała dla Al Jazeera Documentary Channel, w tym czasie nakręciła dokument „Les imams vont à l'école”. Za swój debiut pełnometrażowy, „Le challat de Tunis” (2013), feministyczną satyrę społeczną o Tunezji w przededniu arabskiej wiosny, zdobyła wiele wyróżnień na międzynarodowych festiwalach. Jej najnowszy film, thriller „Piękna i bestie”, został zakwalifikowany do sekcji Un Certain Regard na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes 2017. Po pokazie zebrał owacje na stojąco.

Filmografia:

2017 Piękna i bestie / Aala Kaf Ifrit

2016 Zaineb takrahou ethelj

2013 Le challat de Tunis

2013 Yed Ellouh (kr.m.)

2013 Wooden Hand (kr.m.)

2010 Les imams vont à l'école (dok.)

2006 Moi, ma sœur et la chose (kr.m.)

2004 La Brèche (kr.m.)

Zobacz także

Serwis informacyjny

DOSTĘP PREMIUM