"Płomienie" w kinach od 28 grudnia

Płomienie

Płomienie (mat. pr.)

Aurora Films przedstawia gwiazdę serialu "The Walking Dead" Stevena Yeuna w filmie "Płomienie" ("Beoning"), w reżyserii Chang-donga Lee.

Prezentowany w Konkursie Głównym 71. MFF w Cannes i wyróżniony nagrodą FIPRESCI, nowy film wybitnego koreańskiego reżysera Chang-donga Lee, który specjalnie dla tego projektu powrócił z emerytury.

Film jest koreańskim kandydatem do OSCARÓW 2019 w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.

Scenariusz jest luźną adaptacją opowiadania "Spalenie stodoły" Harukiego Murakamiego. Film jest także wyraźnym ukłonem w kierunku Williama Faulknera, który w 1939 roku również napisał opowiadanie zatytułowane “Spalenie stodoły”. Reżyser wraz ze współscenarzystą Jung-mi Ohem, z którym zwykle pracuje, wpletli w tę z pozoru nieskomplikowaną opowieść wiele różnych podtekstów i subtelnych aluzji do obu opowiadań.

Jong-soo żyje z dorywczych prac w położonym niedaleko Koreańskiej Strefy Zdemilitaryzowanej miasteczku Paju. Pewnego dnia spotyka Hae-mi, dawną koleżankę z klasy. Idą na drinka, gdzie Hae-mi wyznaje, że lubiła Jong-soo, kiedy była młodsza, ale zawsze ją ignorował. Dziewczyna opowiada koledze o bliskich planach podróży do Afryki i prosi go o karmienie kota, kiedy jej nie będzie. Następnego dnia para spotyka się w mieszkaniu Hae-mi, co kończy się namiętnym seksem. Niedługo potem Hae-mi wyjeżdża, zaś zakochanemu Jong-soo pozostaje snucie planów o wspólnej przyszłości.

Kilka tygodni później Jong-soo odbiera telefon od Hae-mi, która utknęła na trzy dni na lotnisku w Nairobi wskutek alarmu terrorystycznego. Dziewczyna prosi chłopaka, aby odebrał ją z lotniska następnego dnia. Na lotnisku Hae-mi pojawia się w towarzystwie bogatego Bena, którego spotkała w Kenii. Po Bena zajeżdża porsche, a Hae-mi wybiera ekskluzywne auto przybysza zamiast brudnej ciężarówki Jong-soo.

Aby załagodzić niekomfortową sytuację, Ben zaprasza Hae-mi i Jong-soo na obiad. W designerskim mieszkaniu nowego znajomego Jong-soo na osobności wyraża Hae-mi wątpliwość co do zamiarów Bena...

Prasa o filmie:

Specyficzny i oryginalny, ale też bardzo interesujący miks romansu, thrillera i kina zaangażowanego.
Marcin Prymas, Pełna Sala

Kapitalne zdjęcia, długie ujęcia, nastrojowe oświetlenie oraz wiarygodne aktorstwo nie pozwoliły mi oderwać od ekranu oczu.
Radek Folta, Movies Room

Subtelne niedopowiedzenia oraz rzucane z zegarmistrzowską precyzją tropy podnoszą regularnie temperaturę tego klimatycznego dreszczowca. Dodatkowo pięknie sfotografowanego.
Kasia Wolanin, Filmaster

Zręczność Chang-donga Lee w opowiadaniu o interakcjach międzyludzkich sprawia, że film trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej minuty.
Bilge Ebiri, Village Voice


Oto film, który rozumie moc sugestii – siłę cichego, palącego koszmaru, który przenika widza do samych kości.
Lawrence Garcia, Mubi

Nagrody i festiwale:

Koreański kandydat do OSCARÓW 2019 w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Konkurs Główny, NAGRODA FIPRESCI, Nagroda Specjalna za scenografię "Vulcain de L'Artiste-Technicien"

2018 – ICS Awards – ICS Cannes Award

2018 – Nagrody Wielkiego Dzwonu, koreański odpowiednik Oscarów –najlepszy film (nagroda główna), nominacje: najlepszy reżyser, najlepszy aktor pierwszoplanowy, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy debiut aktorski żeński, najlepszy scenariusz, najlepsze zdjęcia

2018 – Buil Film Awards, Korea Południowa – najlepszy reżyser (nagroda główna), najlepsza muzyka (nagroda główna), nominacje: najlepszy film, najlepszy aktor pierwszoplanowy, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy debiut aktorski żeński, najlepszy scenariusz, najlepsze zdjęcia

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy ADANA – najlepszy film zagraniczny (nagroda główna)

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Manaki Brothers – Golden Camera 300 (nagroda główna)

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Adelajdzie – najlepszy film zagraniczny (nominacja)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie – najlepszy film zagraniczny (nominacja)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Monachium – najlepszy film zagraniczny (nominacja)

2018 – Sitges Kataloński Międzynarodowy Festiwal Filmowy – Konkurs Główny

2018 - World Cinema Festiwal Filmowy w Amsterdamie – Konkurs Główny

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy NOWE HORYZONTY

2018 – Festiwal Filmu i Sztuki DWA BRZEGI

Chang-dong Lee – urodził się 4 lipca 1954 roku w Daegu w Korei Południowej. W 1983 debiutował jako powieściopisarz, zaś sześć lat później rozpoczął karierę filmową jako scenarzysta i asystent reżysera Kwang-su Parka przy filmie „To The Starry Island”. W 1997 roku po raz pierwszy stanął samodzielnie za kamerą, realizując kultową dziś „Zieloną rybę”. Z kolejnym w filmografii „Miętowym cukierkiem” został zaproszony do sekcji Directors Fortnight festiwalu w Cannes, zaś w Karlowych Warach film otrzymał aż trzy statuetki, w tym specjalną nagrodę Jury, współdzieloną z „Dużym zwierzęciem” Jerzego Stuhra. Trzeci film Lee, „Oaza”, miał premierę podczas MFF w Wenecji, gdzie zdobył wyróżnienie dla najlepszego reżysera oraz nagrodę im. Marcello Mastroianniego dla najlepszej aktorki So-Ri Moon. Czwarty film, a pierwszy po ustąpieniu ze stanowiska ministra kultury Korei Południowej, „Sekretne światło”, trafił do Konkursu Głównego w Cannes, zdobywając uznanie krytyków, a także nagrodę dla najlepszej aktorki Do-yeon Jeon. Film numer pięć – „Poezja” – ponownie prezentowany na Lazurowym Wybrzeżu, przyniósł z kolei twórcy statuetkę za scenariusz oraz wyróżnienie Jury Ekumenicznego. Niedługo potem Lee zapowiedział przejście na emeryturę. Informacje o jego powrocie za kamerę od dłuższego czasu elektryzowały fanów, aż w końcu się potwierdziły: „Płomienie”, luźna adaptacja opowiadania „Spalenie stodoły” Harukiego Murakamiego, po pokazie premierowym w Cannes spotkał się z wyjątkowo entuzjastycznym przyjęciem krytyków i został uhonorowany FIPRESCI.

Filmografia:

2018 Płomienie / Beoning

2010 Poezja / Shi

2007 Sekretne światło / Milyang

2002 Oaza / Oasiseu

1999 Miętowy cukierek / Bakha satang

1997 Zielona ryba / Chorok mulkogi

Zobacz także
  • Młodzi lekarze z Okręgowej Izby Lekarskiej apelują, by nie zostawiać swoich bliskich w szpitalach na czas świąt Starsze osoby w czasie świąt są porzucane w szpitalach. Lekarze mówią "dość!"
  • Krzyż zawisł na sali obrad sejmiku województwa lubelskiego Na sali obrad zawisł krzyż. "Dobra zmiana" w sejmiku województwa lubelskiego
  • Tamtą zimę dobrze pamiętają politycy, a zwłaszcza Dariusz Joński. To tuż przed drugą turą wyborów prezydenckich - Joński walczył z Hanną Zdanowską - spadł największy śnieg. A to właśnie Joński jako wiceprezydent odpowiadał wtedy za drogi w mieście. Łodzianie mu tego nie zapomnieli i wybory wygrała w cuglach Zdanowska. Pogoda na święta. Śnieg, deszcz, ale i minusowe temperatury [Zobacz gdzie spadnie śnieg]

DOSTĘP PREMIUM