"Młody Ahmed". Poruszająca opowieść o jednym z najważniejszych problemów dzisiejszej Europy

Nowy film laureatów nagrody głównej za reżyserię na ostatnim Festiwalu w Cannes

AURORA FILMS przedstawia nową produkcję jednych z najważniejszych autorów kina europejskiego:

MŁODY AHMED

Tytuł oryginalny: Le jeune Ahmed

w reżyserii Jeana-Pierre’a i Luca Dardenne’ów

TWÓRCY FILMU:

Reżyseria i scenariusz: Jean-Pierre i Luc Dardenne

Zdjęcia: Benoit Dervaux

Montaż: Marie-Hélène Dozo, Tristan Meunier

Scenografia: Igor Gabriel

Kostiumy: Maïra Ramedhan-Levi

Producenci: Jean-Pierre i Luc Dardenne, Denis Freyd

OBSADA:

Idir Ben Addi Ahmed

Olivier Bonnaud opiekun społeczny

Myriem Akheddiou Inés

Victoria Bluck Louise

Claire Bodson matka

Imam Youssouf Othmane Moumen

Nagrody i festiwale:

2019 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Złota Palma za najlepszą reżyserię

2019 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid – konkurs główny, nagroda za najlepszy scenariusz, Zielony Kolec

Opis filmu:

Tytułowy bohater nowego filmu braci Dardenne to zdolny, błyskotliwy belgijski 13-latek. Podczas gdy jego rówieśnicy spędzają czas na beztroskich zabawach, Ahmed wolne chwile przeznacza na studiowanie Koranu, gorliwe modły i rozmowy z lokalnym imamem. Mężczyzna umiejętnie podsyca niepokojąco rosnącą w chłopcu fascynację dżihadem.

Na skutek niebezpiecznego incydentu, w którego samym środku znalazł się Ahmed, trafia on do podmiejskiego ośrodka resocjalizacyjnego. Tam, pod opieką specjalistów, powinien wrócić na właściwe tory. Pomóc w tym ma nie tylko zróżnicowany program reedukacyjny, ale i niespodziewana przyjaźń, jaka zawiązuje się pomiędzy Ahmedem a córką właścicieli gospodarstwa. Czy to jednak wystarczy, by skruszyć zbudowany przez chłopca mur oparty na fundamentalizmie, nietolerancji i agresji?

Klasycy europejskiego kina, bracia Jean-Pierre i Luc Dardenne, opowiadając historię młodego Ahmeda, podejmują jeden z najważniejszych problemów, którym musi stawić czoła dzisiejsza Europa. Jest nim próba reakcji na religijny fundamentalizm w postaci radykalnego islamu. Belgijscy reżyserzy, w charakterystycznym dla siebie stylu, w mikroskali obrazują coś, co urasta do miana symbolu.

Prasa o filmie:

W tym filmie bracia Dardenne pokazują to, czego najbardziej boimy się w terroryzmie. Ideę indoktrynacji normalnych ludzi, którzy stają się bojownikami dżihadu - Peter Debruge, Variety

Subtelnie prowokujący film z mocną rolą młodego, początkującego aktora Idira Ben Addiego - Ed Potton, Times

W małym filmie kryje się głęboka idea - Tadeusz Sobolewski, Gazeta Wyborcza

„Mały Ahmed” przypomina o tym, że świata wykutego w ogniu bezprecedensowych aktów terroru nie da się zakląć w poręcznej narracji „my kontra oni”. I z całą pewnością nie da się go zrozumieć - Michał Walkiewicz, Filmweb.pl

Biogram reżyserów:

Jean-Pierre i Luc Dardenne – Jean-Pierre urodził się w 1951 roku w belgijskim Engis, jego brat Luc trzy lata później w Awirs. Wspólnie reżyserują, produkują oraz piszą scenariusze własnych filmów. Zaczynali od kina dokumentalnego. W 1975 roku stworzyli firmę produkcyjną Dérives, w ramach której wyprodukowali blisko 80 filmów dokumentalnych. W 1994 roku powołali do życia kompanię produkcyjną Les Films du Fleuve. Uznawani są za czołowych przedstawicieli europejskiego kina autorskiego. Na swoim koncie mają wiele prestiżowych nagród, m.in. canneńskie Złote Palmy za najlepszy film („Dziecko”), najlepszy scenariusz („Milczenie Lorny”) i najlepszą reżyserię („Młody Ahmed”).

Filmografia:

2019 Młody Ahmed / Le jeune Ahmed

2016 Nieznajoma dziewczyna / La fille inconnue

2014 Dwa dni, jedna noc / Deux jours, une nuit

2011 Chłopiec na rowerze / Le gamin au vélo

2008 Milczenie Lorny / Le silence de Lorna

2007 Kocham kino (segment: Dans l'Obscurité)

2005 Dziecko / L’enfant

2002 Syn / Le fils

1999 Rosetta

1996 Obietnica / La promesse

1992 Je pense à vous

1987 Falsch

1987 Il court, il court, le monde (kr.m.)

1983 Regard Jonathan / Jean Louvet, son oeuvre (dok.)

1982 Leçons d'une université volante (dok.)

1981 R… już nie odpowiada / R… ne répond plus (dok.)

1980 Pour que la guerre s'achève, les murs devaient s'écrouler (dok.)

1979 Lorsque le bateau de Léon M. descendit la Meuse pour la première fois (kr.m., dok.)

1978 Le chant du rossignol (dok.)

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny