To nie Włosi wymyślili spaghetti! Skąd pochodzi naprawdę?

Spaghetti jest daniem, którego ojczyzną nie są, wbrew pozorom, malownicze Włochy. Podobno pierwsi odkryli je Arabowie. Zresztą to tylko jedna z wielu teorii. Jesteś ciekawy, jaki jest rodowód tej apetycznej potrawy? Zapraszamy do lektury!

Skąd pochodzi makaron spaghetti?

Spaghetti uważane jest za tradycyjną potrawę włoską. Jednak to nie Włosi je odkryli. Zaskoczeni? Niektórzy twierdzą, że to pomysł arabskich podróżników, wojowników i kupców, którzy wynaleźli susz i dostosowali go do swoich potrzeb. To właśnie dzięki Arabom ten popularny makaron trafił do Italii, a właściwie na Sycylię, którą bliskowschodnie ludy podbiły w 827 roku.

Oczywiście istnieją również alternatywne teorie. Zgodnie z jedną z nich, Włosi jadali spaghetti już za czasów Etrusków. W tym przypadku protoplastami współczesnego makaronu miały być wysuszone na słońcu placki zrobione z mąki. Inna wersja głosi natomiast, że danie wynaleziono w Chinach. Archeolodzy udowodnili, że nitka makaronu, która przetrwała do naszych czasów w formie przyklejonej do ściany skamieniałości, zrobiona była z prosa oraz sorga. Są to jedne z najpopularniejszych zbóż występujących głównie w regionach azjatyckich. Według legend w XIII wieku sam Marco Polo przywiózł makaron z Państwa Środka do Wenecji. W ten oto sposób spaghetti rozprzestrzeniło się potem na całym Półwyspie Apenińskim.

Narodziny makaronu

Inna kwestia dotyczy tego, w jaki sposób narodziło się spaghetti. Z historią powstania makaronu związane są również dwie kolejne opowieści. Pierwsza z nich głosi, że podczas transportu do ładowni statku dostała się morska woda, mocząc jednocześnie worki z mąką. Po tym wypadku pozostały rozdeptane i wysuszone kawałki, które odkrył właściciel okrętu. Wpadł więc na pomysł, że można dodawać je do gotującej wody i powstałą masą da się wykarmić niewolników. Druga anegdota poświęcona jest piekarzowi. Mężczyzna po wyrobieniu ciasta na chleb czyścił ręce, pocierając jedną o drugą. Dzięki temu wytworzyły się bardzo cienkie nitki z mąki, którymi następnie rezolutny pan zagęszczał zupę.

Nie ulega jednak wątpliwości, że to ostatecznie Włosi zmonopolizowali makaron. Pierwsza fabryka spaghetti powstała w Wenecji już w 1740 roku. Poza tym wraz z nią, jak grzyby po deszczu, pojawiły się sklepy sprzedające ten produkt w różnych wariantach. Natomiast, co zaskakujące, w Stanach Zjednoczonych makaron poznano dopiero w XIX wieku. Wówczas nie mógł mu się oprzeć prezydent Thomas Jefferson.

Różne oblicza spaghetti

Spaghetti można przyrządzać na kilka sposobów. Niektórzy lubią jego tradycyjną wersję, inni wolą ją nieco urozmaicić różnorodnymi dodatkami.

I tak przygotowanie tradycyjnego spaghetti bolognese zaczynamy od makaronu ugotowanego al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą potem przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Obieramy marchew i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i chwilę wszystko razem smażymy. Na patelnię dorzucamy mięso, które smażymy do momentu zarumienienia, po czym wlewamy do niego 250 ml wody. Do całości dorzucamy przyprawy bądź gotową mieszankę ziół i przypraw do spaghetti. Zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut. Na koniec makaron dokładnie mieszamy z sosem. Gotowe danie nakładamy na talerze, a wierzch posypujemy startym parmezanem.

Ciekawą wersją spaghetti jest także receptura z… sosem carbonara. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Fix spahgetti mieszamy z mlekiem i łączymy ze składnikami, które znajdują się na patelni. Całość gotujemy 2-3 minuty do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Danie posypujemy pieprzem i podajemy w towarzystwie startego parmezanu.

Spaghetti smakuje doskonale także z wieloma innymi składnikami, takimi jak np. anchois czy bakłażan. Więcej sposobów na przygotowanie spaghetti znajdziesz na stronie www.przepisy.pl. Do dzieła!

Dostęp Premium TOK FM

Serwis informacyjny