Wino z Uniwersytetu Jagiellońskiego zdobywa międzynarodowe nagrody

Francuzi chcą je kupować skrzynkami, a zachwyceni Niemcy pytają o recepturę. Produkowane pod Krakowem wino Novum zdobywa laury na międzynarodowych konkursach enologicznych. Jego smak docenia też prezydent Bronisław Komorowski.
Novum to pachnące borówkami, owocami leśnymi i wiśniami dziecko niewielkiej winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego. Powstała w 2005 r. z inicjatywy profesora Karola Musioła, rektora uczelni. Inspirację czerpał z działających przy znanych uniwersyteckich winnicach z kilkusetletnią tradycją.

- Rektor tak bardzo nasiąkł kulturą winiarską, że postanowił przenieść to na nasz grunt - żartuje Adam Kiszka, kierownik zakładu doświadczalnego Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Kilkuhektarowa winnica mieści się w Łazach k. Bochni. Krakowscy enolodzy uprawiają tam winogrona, z których produkują białe i czerwone wina sprzedawane pod marką Novum (nazwa pochodzi od Collegium Novum, jednego z budynków uniwersytetu). - Początkowo nazywały się Maius, ale okazało się, że takie wino już istnieje - wyjaśnia Kiszka.

Mimo braku tradycji, uniwersyteckie wino z Krakowa wdarło się na "enologiczne salony". W ubiegłym roku białe wytrawne marki Novum dostało zloty medal na konkursie w słoweńskim Mariborze. Enolodzy uznali, że jest lepsze od produktów z prestiżowych winnic z Hiszpanii, Austrii, Słowenii, czy Czech. - To dla nas duża satysfakcja, bo włożyliśmy w to mnóstwo pracy i serca - mówi Elżbieta Kiszka, pracownica winnicy.

Novum zdobyło też srebrne i brązowe medale na kilku innych konkursach winiarskich. Smak białego wytrawnego Novum docenił też prezydent Bronisław Komorowski, który zachwycał się nim podczas inauguracji roku akademickiego. Było też serwowane na spotkaniach związanych z polską prezydencją w Unii Europejskiej.

Jaka jest recepta na dobre wino? Ważny jest dobór szczepów (krakowscy enolodzy stosują mieszańce), odpowiednia wiedza oraz mnóstwo ciężkiej pracy. - Potrzebne jest także szczęście - zdradza Adam Kiszka.

Wino z tegorocznych zbiorów powoli dojrzewa w beczkach. Krakowscy enolodzy są jednak przekonani, że rocznik 2011 będzie doskonały. Winogrona były bowiem niezwykle dojrzałe i słodkie. - W tym roku robimy wino bez grama cukru - zdradza Kiszka.

Butelka Novum kosztuje 37 zł. Można je kupić wyłącznie w winiarni w Łazach koło Bochni. I tylko w każdy czwartek.

DOSTĘP PREMIUM