"20 lat ciężkiej pracy, spłacam dług rodzinie". Amaro o gwiazdce Michelina

- 20 lat ciężkiej pracy i wsparcie rodziny - tak o swoim sukcesie mówi w rozmowie z Gazeta.pl Wojciech Amaro. Jego restauracja jest pierwszą w Polsce, która została wyróżniona prestiżową gwiazdką Michelina.
- Zadzwonił do mnie przyjaciel, właściciel najlepszej na świecie restauracji Noma w Kopenhadze. Zapytał, jak się czujemy z gwiazdką Michelina. Nie mieliśmy jeszcze żadnych informacji. W kuchni wybuchł szał radości - opowiada o dzisiejszym poranku Wojciech Amaro.

"Jak wizyta w Matrixie"

- Smakowanie ich dań to jak wizyta w Matrixie - mówi jeden z gości restauracji. Jak oni to robią?

Pytany o sposób na sukces Amaro przyznaje, że to przede wszystkim efekt ciężkiej pracy, jaką przez 20 lat wkładał w zdobywanie doświadczenia. - Spłacam w tej sposób dług wobec mojej rodziny za nieobecność w domu. Może teraz zrozumieją, dlaczego tyle poświęciłem tej pracy - powiedział.

Sezonowe produkty w nowoczesnym wydaniu

Warszawskie Atelier Amaro to restauracja serwująca tzw. menu degustacyjne oparte na sezonowych produktach. - Większość kucharzy korzysta z podziału na cztery pory roku. Dla mnie to niewystarczające, więc stworzyłem kalendarz kulinarny oparty na podziale tygodniowym - opowiada Wojciech Amaro.

Jego autorskie podejście do sztuki kulinarnej już w zeszłym roku zostało nagrodzone przez autorów przewodnika Michelina tytułem Wschodzącej Gwiazdki. - Mieliśmy nadzieję, że w tym roku zamieni się w pierwszą dla polskiej kuchni gwiazdkę Michelina - mówi Wojciech Amaro.

Polska w czerwonym przewodniku

Gwiazdka Michelina to marzenie restauratorów na całym świecie. Ten prestiżowy tytuł jest ogromnym wyróżnieniem, dlatego decyzję o jego przyznaniu podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelina. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży.

Już samo znalezienie się w przewodniku Michelina jest dla każdego lokalu bardzo dużym wyróżnieniem. Tegoroczna edycja "Main Cities of Europe" obejmuje w sumie 40 polskich restauracji - 21 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. "Main Cities of Europe 2013" opisuje ponad 2154 restauracje reprezentujące różnorodne style, skalę i zakres cenowy oferty.

DOSTĘP PREMIUM