Co jeść, by mieć zdrowy i młody mózg? Naukowcy zdradzają

Dieta bogata w witaminy i ryby może chronić mózg przed starzeniem się. Natomiast jedzenie typu fastfood sprawia, że mózg się kurczy - twierdzą amerykańscy naukowcy. Publikację zamieszcza anglojęzyczne pismo Neurologia (Neurology).
Badania prowadzono na ludziach starszych. Ci, którzy mieli we krwi wysoki poziom witamin i kwasów omega 3, lepiej wypadali w testach sprawności mózgu. Ich neurony obumierały też wolniej.

Gorzej radzili sobie ci, którzy mieli wysoki poziom tłuszczów typu trans; w dużych ilościach występują one w tzw. jedzeniu śmieciowym.

Niezależni naukowcy zgadzają się, że bogata w owoce, warzywa i ryby dieta chroni częściowo przed otępieniem, w tym przed chorobą Alzheimera. Nie wiadomo jednak, jak traktować dania typu ryba z frytkami, które zawiera zdrowe tłuszcze, a jednocześnie jest jedzeniem śmieciowym.

Więcej o:

DOSTĘP PREMIUM