"Polska kuchnia nie jest nudna i tłusta". Świetne recenzje książki kucharskiej Anne Applebaum

- Wiedziałam, że Applebaum to laureatka Pulitzera i specjalistka od wszystkiego związanego z komunizmem, a okazuje się, że to też świetna kucharka - napisał brytyjski dziennik "The Guardian". - Przełamuje stereotypy, pokazuje, że polska kuchnia wcale nie jest tylko ciężka, nudna i tłusta - ocenia amerykański "The New York Times". Autorka wydanej w zeszłym roku "Żelaznej kurtyny" zbiera teraz pochwały za swoją książkę kucharską.
- Chodziło o to, żeby pokazać polskie dania, ale nie tak, jak się je robi w Chicago od 60 lat, ale jak się je teraz w Polsce - mówiła dla prestiżowego "Daily Beast" Anne Applebaum, światowej sławy specjalistka od historii Europy Środkowo-Wschodniej, która razem z dziennikarką Danielle Crittenden wydała, na razie w języku angielskim, "From a Polish Country House Kitchen".

Trzy dni temu o książce Applebaum, tym razem kucharskiej, napisał prestiżowy amerykański dziennik "The New York Times". - W ostatnich latach Polacy zaczęli na nowo odkrywać swoje kulinarne dziedzictwo, zapomniane zupełnie w czasach komunizmu - pisze dziennikarska "NYT" w tekście zatytułowanym "Od Gułagu do gulaszu", nawiązując do książki historycznej, która przyniosła Applebaum Nagrodę Pulitzera. Dziennikarka zapewnia, że najnowsza książka Applebaum przełamuje stereotypy dotyczące polskich specjałów.

"Zrobiła wielką przysługę Polsce"

"Polska kuchnia wcale nie jest tylko ciężka, nudna i tłusta" - zapewnia dziennikarka, która opisuje, jak Applebaum łączyła zbieranie materiałów do wydanej w tym roku "Żelaznej kurtyny" z testowaniem przepisów do "From a Polish Country House Kitchen". Żeby zachęcić do lektury i do polskiej kuchni, autorka "NYT" podaje czytelnikom jeden z przepisów z książki - ten na polską wiśniówkę.

Książkę Applebaum wychwalał też ostatnio brytyjski "The Guardian". "Applebaum zrobiła wielką przysługę Polsce, pokazując, jak obfita i różnorodna jest jej kuchnia, zwłaszcza że tak mało o niej wiemy" - napisała Rachel Cooke, dziennikarka "Guardiana". Cooke zapewnia, że "From a Polish Country House Kitchen" pełna jest "wspaniałych przepisów" m.in. na takie specjały jak pierogi z truflami. - W końcu możemy zobaczyć przyszłość polskiej kuchni: To będzie Prowansja, tylko z burakiem - podsumowuje przekornie autorka "Guardiana".

Książka Anne Applebaum cieszy się też popularnością wśród polityków. Radosław Sikorski, mąż Applebaum, zamieścił na swoim profilu na Twitterze zdjęcie Catherine Ashton, wysokiego przedstawiciela UE ds. polityki zagranicznej i polityki bezpieczeństwa właśnie z książką "From a Polish Country House Kitchen". - Może kolejny posiłek Lady Ashton będzie z kuchni polskiej" - podpisał zdjęcie Sikorski. "Cathy sama poprosiła o książkę, i to z autografem" - ucina złośliwe komentarze minister.

DOSTĘP PREMIUM