AfryKamera 2014

9. Festiwal Filmów Afrykańskich, 23-27 kwietnia, Warszawa, Kraków, Poznań, Gdańsk, Wrocław, Białystok, Koszalin
Jak co roku w programie 9. Festiwalu Filmów Afrykańskich AfryKamera oprócz selekcji najciekawszych produkcji filmowych z kontynentu, przygotowaliśmy wiele wydarzeń towarzyszących w postaci warsztatów, slajdowisk oraz koncertu. Zapraszamy więc na specjalne warsztaty kuchni afrykańskiej przygotowane przez pochodzące z Konga - Rosa i Therese oraz Felicie z Rwandy, znane z inicjatywy kulturalnej "Kisz Misz". Będą warsztaty recyclingowych zabawek afrykańskich, nauka języka Nigerian Pidgin English oraz tańce afrykańskie i nauka gry na bębnach.

Pełen wykaz warsztatów:

- WARSZTATY KUCHNI AFRYKAŃSKIEJ 26.04 (sobota) ,G. 11:00, Znajomi Znajomych (ul. Wilcza 58a). Koszt warsztatu: 50zł, a zapisy przyjmowane są pod adresem zapisy@afrykamera.pl. Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

Tajniki kuchni afrykańskiej będą odsłaniały pochodzące z Konga -Rosa i Theresa oraz Felicie z Rwandy. Na co dzień współtworzą inicjatywę kulturalną ' Kisz Misz' powołaną przez Spółdzielnię Socjalną 'Terra' w Warszawie.

Uczestnicy warsztatów będą mogli sami przyrządzić i zasmakować pandu, platanów i patatów.

Potrawa z liści manioku (pandu). Jest to podstawowe danie w kuchni kongijskiej.

Pandu to maniok w języku lingala, jednym z czterech głównych języków w Republice Demokratycznej Konga. Maniok używany jest w bardzo wielu formach. Jego korzeń można gotować jak ziemniaki albo robić z niego mąkę. Z liści przygotowuje się potrawę, która jest jadana z suszoną rybą, z mięsem albo z ryżem. Na warsztacie nauczymy się jak robić pandu w różnych wariacjach.

Banany (platany). Banany są naturalnym składnikiem kuchni afrykańskiej. Zupełniej inaczej niż w Polsce, gdzie banany traktowane są przede wszystkim jako owoc, w Afryce mają szerokie zastosowanie i są dodatkiem do wszelakich dań. W czasie warsztatów nauczymy się je robić w dwóch postaciach: smażone i jako puree.

Słodkie ziemniaki (pataty). Oprócz manioku, kukurydzy czy ryżu, pataty stanowią podstawowy składnik kuchni afrykańskiej. Najczęściej jada się je w postaci smażonej jako dodatek do dań. Na warsztacie odkryjemy nowe zapachy i smaki oraz poznamy kilka trików, które wzbogacą i urozmaicą naszą codzienną kuchnię.

- WARSZTATY NIGERIAN PIDGIN ENGLISH, czyli jak mówi się na nigeryjskiej ulicy

26.04 (sobota), g. 14:00, Staromiejski Dom Kultury (Rynek Starego Miasta 2), wstęp wolny, zapisy pod adresem email: zapisy@afrykamera.pl, ilość miejsc ograniczona.

Języki pidżinowe powstałe na skutek połączenie języków różnych grup społecznych, zyskują coraz więcej użytkowników na całym świecie. Nigeryjska wersja pidżin english stanowi mieszankę języków rodzimych jakimi są ibo, hausa i joruba z językiem angielskim. Język ten jest lingwistycznym ewenementem! O jego rosnącej popularności i znaczeniu świadczyć mogą próby standaryzacji i uczynienia go jednym z języków oficjalnych w Nigerii, bo choć powszechnie używany w szkołach, urzędach czy na ulicach, wciąż nie posiada statusu języka oficjalnego. Nigerian pidgin english obecnie posługuje się już 30 milionów osób, a jego urok wynikający z połączenia nowoczesnego slangu i afrykańskiej tradycji, sprawia, iż "brokin" jest atrakcyjny dla różnych grup społecznych, w tym artystów z całego świata. W Polsce specjalistką badającą Nigerian Pidżin English jest Olga Frąckiewicz, która już 26 kwietnia poprowadzi warsztaty tego wyjątkowego języka w Staromiejskim Domu Kultury. W warsztatach tych udział wezmą także osoby z Nigerii, którym pidżin nie jest obcy. Wetin dey happen? Przyjdź i się przekonaj!

Olga Frąckiewicz - absolwentka warszawskiej afrykanistyki (specjalność: język hausa). Pidżinami i językami kreolskimi interesuje się już od początku swojej kariery naukowej (praca licencjacka, praca magisterska, publikacje). Bada przede wszystkim gramatykę i ortografię stosunkowo niedawno powstałego pidżinu, jakim jest Nigerian Pidgin English. To ten język stał się jej pasją i tematem, na którym postanowiła skupić się w swojej pracy magisterskiej jak i doktorskiej.

- WARSZTATY ROBIENIA RECYCLINGOWYCH ZABAWEK AFRYKAŃSKICH

27.04 (niedziela), g. 12:00, Staromiejski Dom Kultury (Rynek Starego Miasta 2), wstęp wolny, zapisy pod adresem email: zapisy@afrykamera.pl, ilość miejsc ograniczona.

Uczestnicy warsztatów podejmą się konstrukcji zabawek, których na próżno szukać w centrach handlowych. Powstaną one bowiem z materiałów pochodzących z recyclingu! Będą to piłki z folii i materiałów kolorowych, galimoto czyli ruchome, druciane zabawki prowadzone na patyku, siedzące na rowerze, lalki i zwierzątka materiałowe wypełnione ziarnami. Warsztaty będę prowadzone przez polsko-afrykański zespół w składzie: Patrycja Kozieł, Lionel Obino Bisconskis i Adam Maliszewski.

Adam (zwany Mintajem) jest studentem afrykanistyki (specjalizacja hausa) na Uniwersytecie Warszawskim. Lionel pochodzi z Kenii i studiuje kierunek 'Aerospace Engineering' na Politechnice Warszawskiej. Patrycja Kozieł jest afrykanistką, etnolożką i obecnie doktorantką na Wydziale Orientalistycznym na Uniwersytetu Warszawskiego.

- WARSZTATY GRY NA PERKUSJI ZACHODNIOAFRYKAŃSKIEJ

26.04 i 27.04 (sobota i niedziela), g. 14:15-15:45 grupa początkująca , g. 16:00-17:30 grupa średniozaawansowana i zaawansowana, Szkoła Tańca Uanga (ul. Dzika 4) , jedna lekcja 40 zł, weekend 70 zł, zapisy pod adresem email: zapisy@afrykamera.pl, ilość miejsc ograniczona.

Lekcje gry na bębnach afrykańskich tyou djembe z najlepszym instruktorem w Polsce!

W warsztatach mogą uczestniczyć osoby dorosłe i młodzież. Wiek nie ma znaczenia - liczy się tylko muzyka! Prowadzący zajęcia - Gaspard Conde samodzielnie opracowuje program szkoleniowy, dokładnie dobiera tematykę i stopniuje proces nauki dostosowując się do możliwości i oczekiwań swoich uczniów. Lekcje z nim to profesjonalna nauka gry na bębnach. Na jego zajęciach można nauczyć się rytmów charakterystycznych dla Afryki Zachodniej na przykład Malinke, Soussou, Peul, Toma, Guerze, Baga i wiele wiele innych.

Gaspard Conde - genialny bębniarz, Mistrz w sztuce gry bębnach dundun i djembe, znakomity artysta i doświadczony pedagog tradycyjnej muzyki afrykańskiej. Urodził się w Konakry, stolicy Gwinei. Od 2008 roku na stałe pracuje w Polsce. Kierownik muzyczny gwinejskiego Balletu Sourakhata, współtwórca grupy Tourekounda. Więcej informacji o prowadzącym pod adresem: http://gaspardconde.pl/?page_id=2

- WARSZTATY WSPÓŁCZESNYCH TAŃCÓW Z NIGERII - Afro Dance

26.04 i 27.04 (sobota i niedziela), 12:30 - 14:00, Szkoła Tańca Uanga (ul. Dzika 4), jedna lekcja 35 zł, Weekend 60 zł, zapisy pod adresem email: zapisy@afrykamera.pl, ilość miejsc ograniczona.

Nigeria to kraj, który bezustannie bombarduje współczesną scenę muzyczną Afryki nowymi hitami i trendami. Dlatego warsztaty tańca podczas tegorocznej edycji festiwalu AfryKamera będą bazowały na technikach nowoczesnego, nigeryjskiego afro dance. Będzie to mieszanka różnych technik pochodzących głównie z Nigerii, ale nie tylko. Zajęcia te to przygoda z porywającymi rytmami i porządna dawka energetycznych ruchów pozwalających wzmocnić kondycję i poprawić ogólną sprawność fizyczną. Podczas zajęć uczestnicy nauczą się różnych technik i kroków charakterystycznych dla nowoczesnych stylów afrykańskich oraz będą mieli szansę poznać taneczne korzenie Afryki, czyli tańce tradycyjne. Część warsztatów poświęcona będzie technice Azonto - stylu tańca, który pochodzi z Ghany, ale jest bardzo popularny i rozwijany również w Nigerii.

https://www.youtube.com/watch?v=GTUIlOudlHI

Zajęcia prowadzi Anna Zakrzewska - od 2010 roku profesjonalnie związana z promocją tańców afrykańskich w Polsce. Występuje na scenie, prowadzi zespół artystyczno - taneczny UANGA, uczy tańców afrykańskich i arabskich, opracowuje własne pomysły kursów tanecznych odchodząc do schematu i łamiąc bariery kulturowe. Więcej o instruktorce: http://afrykanskaszkola.pl/?p=3&l=pl.

Szczegóły na stronie: www.afrykamera.pl

DOSTĘP PREMIUM