Przyprawy mają moc! Te wzmocnią twoją odporność jesienią i zimą. Proste patenty, z których skorzystasz w domu

Boska czarnuszka, czosnek hamujący wirusa grypy, czy bazylia wzmacniająca odporność. Słowem zioła i przyprawy, które wzmacniają nasz organizm. - Nawet pół łyżeczki kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego, tymianku lub mniej znanej asafetydy czy czarnuszki jest w stanie zmienić nie tylko smak, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Jest w stanie rozgrzać nas lub zupełnie odwrotnie - wychłodzić - tłumaczą Karolina i Maciej Szaciłło. Poniżej porady i przepisy z ich najnowszej książki "Przyprawy, które leczą". Pamiętajmy jednak, że w przypadku choroby należy przede wszystkim skonsultować się z lekarzem.
Sałata z grzankami z czarnuszką Sałata z grzankami z czarnuszką Fot. Zdjęcie pochodzi z książki 'Przyprawy, które leczą'

Jak wzmocnić odporność? Czarnuszka

Przeziębienie, grypa, ból gardła? Przygotuj prosty i niezwykle skuteczny miód czarnuszkowy. - To nasz sprawdzony sposób na infekcje, którym "zaraziliśmy" już całą rodzinę - piszą autorzy książki. Zmiel czarnuszkę w młynku do kawy. Połącz z taką samą ilością naturalnego miodu. Zmieszaj. Łyżeczkę tak przygotowanej pasty przyjmuj dwa razy dziennie do ustąpienia choroby. Miód czarnuszkowy podajemy również dzieciom. 

WARTO WIEDZIEĆ

Czarnuszka jest od tysięcy lat stosowana w medycynie naturalnej. Starożytni Egipcjanie czy
mieszkańcy Indii korzystali z jej wyjątkowej mocy. Czarnuszki najczęściej używano do leczenia nieżytu żołądka i jelit. Jest naturalnym antybiotykiem, pomaga w leczeniu candidy,
chorób skóry i uwaga: chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Jak podkreśla Julia (fitoterapeutka), wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe
(w przypadku raka trzustki). 

Gulasz z wędzonym tofu i cząbrem Gulasz z wędzonym tofu i cząbrem Fot. Zdjęcie pochodzi z książki 'Przyprawy, które leczą', wydawnictwo Zwierciadło

Jak wzmocnić organizm? Cząber

Przeziębienie, kaszel? Jak radzi autorka "Domowych porad ziołowych", zalej 10 g ziela
cząbru szklanką wrzątku. Zaparz przez kilka minut. Popijaj kilka razy dziennie małe
dawki. Taki napar jest również dobrym środkiem przeciwrobaczym. 

Czosnek Czosnek Fot. Zdjęcie pochodzi z książki 'Przyprawy, które leczą', wydawnictwo Zwierciadło

Jak poprawić odporność? Czosnek

Pobudza krążenie i działa napotnie, usuwa zablokowania w jamie brzusznej i zastój pożywienia; hamuje działanie popularnego wirusa wywołującego grypę, jak i działanie innych wirusów, ameby, mikroorganizmów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi takimi jak
rak. Usuwa zarobaczenie, niekorzystne bakterie i drożdżowce w tym Candida albicans;
wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit. Czosnek genialnie odtruwa. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich, takich jak ołów czy kadm. Choć gotowanie czy podsmażanie łagodzi ostry, ciężki charakter czosnku, niestety zmniejsza również jego moc!

WARTO WIEDZIEĆ

Dziki czosnek (zwany czosnkiem niedźwiedzim) cieszy się coraz większą popularnością. W sklepach dostępny jest już nie tylko w formie suszonej, ale również w doniczkach! Dzika odmiana czosnku (wykorzystuje się jego liście) ma zbliżone właściwości do tradycyjnego czosnku, jednak zdecydowanie więcej związków siarki. Te ostatnie m.in. hamują wydzielanie
enzymów umożliwiających mikroorganizmom rozprzestrzenianie się po naszym organizmie.
Tym samym wzmacniają naszą odporność. Substancje czynne zawarte w czosnku niedźwiedzim neutralizują również wolne rodniki. Wspomagają oczyszczanie organizmu - nawet z metali ciężkich.

Czosnek niedźwiedzi ma jeszcze mocniejsze właściwości oczyszczające krew niż zwykły czosnek. Nie jest tak ciężkostrawny jak zwykła odmiana i nie obciąża również tak mocno wątroby. 

Tajskie zielone curry Tajskie zielone curry Fot. Zdjęcie pochodzi z książki 'Przyprawy, które leczą', wydawnictwo Zwierciadło

Jak wzmocnić układ immunologiczny? Bazylia

Zdaniem konsultanta ajurwedyjskiego

Bazylią indyjską (tulsi) można wyleczyć nieprawdopodobną wręcz ilość chorób tj.: gorączkę malaryczną, jest odtrutką na ukąszenie węża, redukuje ból ucha, gorączkę, niestrawność, impotencję, zapalenie pęcherza, biegunkę, przeziębienie, kaszel, łagodzi ból poporodowy, objawy zapalenia płuc, jest dobra na wymioty, ból zęba, dur brzuszny i ból głowy. Na dodatek oczyszcza krew. 

Męczy cię przeziębienie i grypa? Wypij napar z tulsi (dostępne w sklepach ze zdrową
żywnością) z miodem. Pamiętaj, aby miód dodawać do wystudzonego naparu.
Do naparu dla dzieci (przestudzonego) koniecznie dodaj wspomnianego naturalnego
miodu. To najlepszy sposób na dziecięce przeziębienie i wzrost odporności!

Galangal Galangal Fot. Zdjęcie pochodzi z książki 'Przyprawy, które leczą', wydawnictwo Zwierciadło

Galangal

WARTO WIEDZIEĆ

Galangal pochodzi z tej samej rodziny co imbir lub kurkuma. Choć łączy ich "pokrewieństwo" mają zupełnie inny smak i nieco odmienne właściwości. Galangal, podobnie jak imbir, poprawia trawienie i ma właściwości redukujące mdłości. Podobnie jak imbir poprawia również krążenie i działa przeciwzapalnie.

Wzmacnia odporność. Analogicznie jak imbir czy kurkuma jest również zalecany w zespole
jelita drażliwego czy nawet dnie moczanowej.

Składnik galangalu o bardzo egzotycznie brzmiącej nazwie: galangin spowalnia rozwój komórek raka piersi! Ma właściwości antyoksydacyjne, które wsparte są przez sporą dawkę witaminy C. Ponadto galangal ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwdziała brzydkiemu zapachowi z ust. 

Ból gardła, przeziębienie lub kaszel? 2-3 g sproszkowanego kłącza galangalu wymieszaj
z gorącą wodą lub miodem. Przyjmuj 1-2 razy dziennie.

Kozieradka Kozieradka Fot. Zdjęcie pochodzi z książki 'Przyprawy, które leczą'. wydawnictwo Zwierciadło

Kozieradka

Zdaniem fitoterapeutów kozieradka odżywia, działa przeciwzapalnie, rozkurczowo,
poprawia samopoczucie, pobudza wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego.
Na dodatek wzmacnia, usprawnia wchłanianie pokarmów, reguluje wypróżnienia
i uwaga: pobudza regenerację wszystkich tkanek. Jak podkreśla dr Henryk
Różański (na stronie www.rozanski.li) wspomaga produkcję mleka i również proces wytwarzania czerwonych krwinek. Ponieważ jednocześnie wzrasta liczba krwinek białych,
podnosi się tym samym odporność organizmu. Przeciwdziała też marskości
wątroby i miażdżycy. Działa moczopędnie, przeciwalergiczne i uwaga: anabolicznie!

Jak pisze Pau Pitchford w Odżywianiu dla zdrowia, "greckie siano" jest jedną z przypraw, które pomagają usunąć nadmiar śluzu w płucach.

Jakie są jego objawy? (.) kaszel, spłycenie oddechu, świszczący oddech lub astma. (.)
Nalot na języku jest tłusty i biały, jeśli śluz jest zimny, natomiast tłusty i żółty nalot
wskazuje na obecność gorącego śluzu (.) - wyjaśnia światowej sławy specjalista, który
łączy w swojej pracy współczesną dietetykę z medycyną Wschodu. Kozieradka wywołuje
jednak pewien efekt uboczny. Jaki? Pot po jej spożyciu bardzo często przybiera nieprzyjemny, "kozi" zapach.