Coraz więcej oszukanych wędlin? Prawie co piąta skontrolowana...
To prawie 13 procent więcej niż w końcu 2008 roku. W wędlinach stwierdzono obecność znacznie większej ilości wody niż deklarowana, za dużą zawartość tłuszczu, i to nawet w produktach z wyższej półki czy też obecność niedeklarowanych surowców mięsnych, takich jak najgorsze mięso - oddzielone mechanicznie, czyli mielone chrząstki i skóra.
Na etykietach producenci wydłużali też termin przydatności do spożycia wędlin, nawet o kilkanaście dni. Według ekspertów, coraz gorsza jakość wędlin, to efekt bałaganu w branży mięsnej, wynikającego między innymi z tego, że polskie normy przestały być obligatoryjne. W tej chwili każdy zakład ma własną normę produkcyjną.
Dodatkowo firmy muszą bardzo ostro walczyć o klienta, ponieważ w całej branży jest duża nadwyżka mocy produkcyjnych.
Awaryjne lądowanie Boeinga 767 na Okęciu. Maszyna lądowała na brzuchu [ZDJĘCIA]>>
-
Nowa "wrzutka wyborcza" PiS z emeryturami. Ekspertka odsłania kulisy. "W strachu przed strajkami"
-
Co Kaczyński zrobi po marszu 4 czerwca? Frasyniuk o możliwym "nokautującym ciosie"
-
1,5-roczne dziecko z krwiakami na ciele trafiło do szpitala. Matka i jej konkubent zostali aresztowani
-
Ewakuacja po zniszczeniu zapory w Nowej Kachowce. "Ściągamy ludzi z dachów, wywozimy ich łódkami i pontonami"
-
Wniosek Morawieckiego rozwiąże kryzys w TK? Trybunał sam oceni przepisy dotyczące swojej działalności
- Kolejny "występ" Adama Glapińskiego. Jak co miesiąc. O czym mówił szef NBP?
- Ukraina walczy i już się odbudowuje. Na jakie sektory gospodarki postawi? I jaka będzie w tym rola Polski? [ROZUMIEĆ UKRAINĘ]
- Komisja Europejska rozpoczyna procedurę w sprawie "lex Tusk"
- "Europa zmierza ku nowemu kryzysowi migracyjnemu". Wzrost nielegalnych przepraw o 150 proc.
- Znamy pełen lineup Co Jest Grane Festival & Women's Voices Kolektyw!