Konina w klopsikach w restauracjach IKEA. Będzie audyt u producenta

?We wtorek 12 marca planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską? - czytamy w oświadczeniu przesłanym portalowi Gazeta.pl przez firmę IKEA. Sprawa ma związek z końskim DNA wykrytym w mięsie, z którego robione były klopsiki sprzedawane w sieci.

Pod koniec lutego IKEA wstrzymała w swoich restauracjach w Polsce sprzedaż klopsików wieprzowo-wołowych pochodzących od polskiego dostawcy z Radomia. - Pojawiły się pewne wątpliwości w testach dotyczące zawartości koniny w klopsikach - mówiła portalowi Gazeta.pl Karolina Horoszczak, rzeczniczka IKEA w Polsce.

Firma Quantum - producent klopsików szwedzkich do restauracji IKEA w Polsce - zleciła przeprowadzenie badań na obecność koniny w mięsie. "Badania (...) potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru - zarówno w produkcie finalnym, jak i surowcu. Surowiec pochodził od jednego z poddostawców, firmy Quantum" - czytamy w oświadczeniu IKEA.

Będzie audyt u producenta

W związku w wykryciem koniny u producenta klopsików przeprowadzony zostanie audyt. "Firma Quantum opracowała i przekazała IKEA plan działań, który w przyszłości zapobiegnie podobnym sytuacjom. Plan ten jest w tej chwili weryfikowany przez IKEA. Ponadto, we wtorek 12 marca planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską. Dotychczas firma Quantum spełniała wszystkie wymagania jakościowe stawiane przez IKEA" - zapewnia w oświadczeniu IKEA.

Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach Unii Europejskiej. Wczoraj odkryto ją także w parówkach w Rosji dostarczonych z Austrii.

DOSTĘP PREMIUM