Przepis na zdrowego grilla. "Wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach"

Jeżeli już chcemy mięso, zadbajmy, żeby to było mięso chude. Na grilla świetnie nadają się też warzywa i owoce - mówiła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczna, autorka książek o zdrowym odżywianiu.
Zobacz wideo

Grill to ulubiony "sport" Polaków, szczególnie w majówkę. Ekspertka zwraca uwagę, żeby nie przesadzać z jedzeniem wszystkiego, co uda nam się ugrillować. - Wszystko jest dla ludzi to jasne, ale w odpowiednich ilościach. Ważne jest co grillujemy i jak długo coś leży na ruszcie. Gdy tłuszcz z mięsa skapuje na węgiel czy podpałkę, to następnie wytwarzają się z niego heterocykliczne aminy. To rakotwórcze substancje, które trafiają z powrotem do mięsa. Nasza organizm ma poważne problemy z trawieniem spalonego białka - podkreśliła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczna, autorka książek o zdrowym odżywianiu.

Zdrowy grill

Ekspertka radzi, żeby w grillowaniu być kreatywnym. - Stawiajmy na ryby, czy drób. Świetnie sprawdzają się też owoce, na przykład ananas z chili czy jabłka z cynamonem - radzi Stolińska-Fiedorowicz. Wegetarianie mogą grillować na przykład marynowane tofu czy bataty

- Do tego zjedzmy sałatkę, ale bez dodatku majonezu czy dużej ilości oliwy. Zielone warzywa polepszają trawienie mięsa. No i nie zalewajmy wszystkiego dużą ilością alkoholu. Tutaj też warto zachować umiar - wyjaśniała dietetyczka. Jak powiedziała ekspertka, ważne jest też, żeby nie grillować bezpośrednio na ruszcie, tylko korzystać z tacek. 

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj podcastu!

DOSTĘP PREMIUM