Masz w sobie 1,5 kg dobrych bakterii. Naukowcy ze Szczecina wiedzą, jak je nakarmić

Naukowcy ze Szczecina stworzyli batony, które poprawiają pracę jelit i bułki dla pacjentów cierpiących na stłuszczenie wątroby. Batony mają trafić do produkcji wkrótce, bułki już można kupić w sklepach w Szczecinie.
Zobacz wideo

Każdy z nas ma w sobie 1,5 kg bakterii jelitowych. Naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego dzięki unijnej dotacji stworzyli baton prebiotyczny, który pomaga zadbać o te bakterie. Badania pokazały, że już po dwóch tygodniach systematycznego spożywania batonu poprawia się funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

- Może poprawić się nawet nastrój. Poprawa funkcjonowania mikrobiotyki jelitowej przekłada się u około 30 proc. osób z zaburzeniami na redukcję depresji czy lęku - mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

Baton przy okazji działa odchudzająco, trwają prace nad wprowadzeniem go na rynek. W Szczecinie można można już kupić również bułki uniwersyteckie, które pomagają dbać o wątrobę, a w niedalekiej przyszłości licencja będzie dostępna dla zainteresowanych piekarzy w całej Polsce.

Jakie składniki żywności sprawiają, że ludzie tyją lub chudną? W Aplikacji TOK FM posłuchasz tej rozmowy na telefonie.Dołącz do 20 tysięcy subskrybentów Dostępu Premium TOK FM!

Więcej o:

DOSTĘP PREMIUM