GIS ostrzega. Dwutlenek siarki w chipsach ze znanej sieci marketów

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę o wycofaniu z obrotu chipsów paprykowych Snack Day, dostępnych w Lidlu. Decyzja ma związek z wykryciem substancji alergennej - dwutlenku siarki.
Zobacz wideo

Ostrzeżenie dotyczy produktu "Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g" z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020. Producentem jest Trüller Knabber - Gebäck GmbH, ul. Erna-Scheffler- Str. 3, 51103 Köln, Niemcy. Główny Inspektor Sanitarny przekazał, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu.

Alergen w chipsach z Lidla

Firma poinformowała, że ostatnie badanie produktu wykazało obecność niezadeklarowanej substancji alergennej - dwutlenku siarki.

Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.

DOSTĘP PREMIUM