Czego skosztować podczas wypadu do Austrii? Podpowiada Robert Makłowicz

Wypad na narty w austriackie Alpy o znakomita okazja, żeby poznać ten kraj od strony kulinarnej. Czego spróbować w Austrii? O to zapytaliśmy Roberta Makłowicza.

- Austria, chociaż jest krajem niewielkim, to bardzo się od siebie kulinarnie różniącym. Wniosek powzięty po pobycie tam na nartach, że je się tam wyłącznie sznycle, kaiserschmarrn i strudla jest krzywdzącym uproszczeniem. To tak, jakby przejechać przez Polskę, żywić się tylko przy drogach i powiedzieć, że je się tu tylko barszcz i pierogi - tłumaczy Robert Makłowicz.

I przypomina, że kuchnia każdego kraju to wypadkowa jego historii. 

- Habsburgowie władali kiedyś nie tylko Europą Środkową, ale też Hiszpanią i Niderlandami. To był kawał świata, Hiszpania miała przecież do tego swoje kolonie. To było jedno z największych imperiów w historii ludzkości i w kuchni można to do dzisiaj spotkać, zwłaszcza wiedeńskiej. Jest pod bardzo silnym wpływem dawnej kuchni cesarskiej - wyjaśnia podróżnik.

I dodaje, że jeden z reprezentantów fenomenalnie rozwiniętego działu słodyczy - strudel -  przywędrował z krajów arabskich.

Co można zjeść podczas wypadu do Austrii na narty?

- Stoki narciarskie to nie jest miejsce, które zaspokajają najbardziej wybredne gusta kulinarne. Są tam samoobsługowe restauracje i tam czekają na nas gotowe sznycle, zupa gulaszowa z kajzerką, kaiserschmarrn i tak dalej. Wystarczy jednak poświęcić trochę uwagi, poszperać i w każdym rejonie narciarskim znajdziemy miejsca gourmet, do których można wejść w butach narciarskich i zjeść nawet w michelinowskiej, gwiazdkowej restauracji - podpowiada Robert Makłowicz.

Dodaje jednak, że w Austrii bardziej niż na Michelin uwagę zwraca się na odznaczenia innego prestiżowego przewodnika -  Gault&Millau.

- W Wiedniu jest np. restauracja Steirereck, która od 15 lat mieści się na liście 10 najlepszych restauracji świata - mówi.  Skąd czerpać informacje na temat najciekawszych również pod względem kulinarnym miejsc? Makłowicz wskazuje na austria.info - oficjalny przewodnik turystyczny. 

Dlaczego w Austrii nie ma złych win, i czym charakteryzują się kuchnie poszczególnych landów? O tym Robert Makłowicz opowiada w podcaście, który niebawem dostępny będzie na tokfm.pl i w aplikacji.

Szukasz więcej podcastów o górach? Kliknij tutaj

 

DOSTĘP PREMIUM