Czego koniecznie spróbować podczas wakacji w Europie? Paški sir zjesz tylko tutaj [CHORWACJA]

Wystarczy wyjechać z domu i opuścić swój dobrze znany region, żeby podróż z krajoznawczej stała się także wycieczką kulinarną. Posiłki warto jeść w lokalnych restauracjach i barach (w zależności od zasobności portfela), bo stołowanie się nie tam, gdzie jedzą turyści, tylko stali mieszkańcy jest ciekawsze, smaczniejsze, zdrowsze i tańsze.

Chorwacja — kuchnia bałkańska i śródziemnomorska, czyli wszystko, co najlepsze

Chorwacja, a dokładniej Republika Chorwacji, to państwo leżące na pograniczu Europy Środkowej i Południowej, nad Morzem Adriatyckim. Chorwacka kuchnia ma wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską i bałkańską. I to pomimo tego, że tylko jej część leży na terenie Bałkanów, a do tego nie styka się z Morzem Śródziemnym.

Ryby i owoce morza, oliwa, oliwki, pomidory, sery, a także dorodne grillowane warzywa są nieodłącznymi składnikami chorwackich dań. W kuchni tego regionu można też znaleźć wiele potraw mącznych, nadziewanych mięsem, serami czy warzywami. Popularne są też różne rodzaje mięs, chętnie podawane z grilla, a także ogromna ilość soczystych owoców.

- Każda pora w Chorwacji to sezon na inne owoce, które w danym momencie nabędziemy po najniższej, bardzo atrakcyjnej cenie. Sezon letni rozpoczynają: wiśnie, morele, śliwki, kiwi, truskawki, nektarynki, brzoskwinie i czereśnie, a także jagody, maliny, jeżyny, porzeczki i żurawina. Popularnymi i sezonowymi owocami środka lata są arbuzy i melony (...) Koniec wakacji to już dojrzałe figi oraz winogrona w różnych odmianach. Początek jesieni przynosi nam dojrzały granat. Najpopularniejsze w domowych ogródkach są drzewka owocowe z pomarańczami, figami i granatami oraz grejpfrutami – czytamy w artykule "Owocowa Chorwacja – raj dla miłośników zdrowego odżywiania,  na rejsomat.pl.

Pizza, burek, cevapcici nie pochodzą z Chorwacji. Mimo to są jak stąd

Pizza i burek to nie są rdzennie chorwackie potrawy, a cevapcici można zjeść w każdym z bałkańskich krajów. Mimo to podróżując po Chorwacji, nie można nie spróbować tych trzech potraw.

  • Pizza to oczywiście danie włoskie. Bliskość Włoch jest powodem popularności pizzy w Chorwacji. Warto zjeść pizzę z szynką pršut, odpowiednikiem szynki parmeńskiej,
  • Burek to ciasto pochodzące z Turcji, popularne we wszystkich krajach bałkańskich. Jest plackiem wypieczonym z ciasta filo, wypełnionym nadzieniem. Może nim być ser, mięso lub warzywa,
  • Cevapcici — to jedno z najlepiej znanych w Polsce dań pochodzących z południowej Europy. W sezonie grillowym można już dostać w Polsce, obok karkówki i kiełbasek, gotowe i przyprawione na grilla opakowania cevapcici. Jednak nie zna smaku prawdziwego cevapcici z grilla ten, kto nie jadł tej potrawy w Chorwacji.

Chorwacja — wakacje. W żadnym wypadku nie przegap tych dań

Przeglądając blogi miłośników Chorwacji, podróżników, smakoszy czy kulinarnych celebrytów, można trafić na powtarzające się, polecane chorwackie potrawy.

Planując wakacje — Chorwacja 2022, all inclusive codziennie w jednym resorcie zostawcie innym, a sami udajcie się kulinarną podróż.

Oto danie, których trzeba spróbować:

  • Ryby z grilla (makrela, dorada),
  • Owoce morza (małże, ostrygi, krewetki, kalmary). Koniecznie zamówcie sałatkę z ośmiornicą,
  • Czarne risotto — to risotto, które swój kolor zawdzięcza mątwie,
  • Pršut — to wspomniana już szynka przypominająca włoską szynkę parmeńską,
  • Paški sir — ser z wyspy Pag. Jest rodzajem sera owczego, słony i twardy. Doskonały jako przystawka lub dodatek do sałatek,
  • Zupy w tym: gęsta zupa warzywna — maneštra, czy borowikowa — zagorska juha, wzmocniona boczkiem, z dodatkiem papryki. Ale podstawowym wyborem powinna być zupa rybna podawana w restauracjach w całym kraju.
  • Gulasze. Chorwaci jedzą nie tylko te mięsne. Warto spróbować gulaszu fasolowego, przypominającego fasolkę po bretońsku.
  • Mięsa suszone (na słońcu i wietrze). Wszystkie one mają niezapomniany smak.

Nie sposób, w krótkim artykule wymienić wszystkich wartych spróbowania chorwackich dań. Polecamy prosty sposób na to, aby samemu upolować nieznane smaki. Wystarczy wybrać się do rodzinnej konoby (czyli lokalnej knajpki) czy przydrożnej tawerny, z dala od turystycznych ścieżek i poprosić o podanie potrawy, którą przy sąsiednim stoliku jedzą lokalni mieszkańcy.

Kto wie, może wspomnienie smaku tego dania spowoduje, że do Chorwacji trzeba będzie wrócić za rok?

Czy wiesz, że możesz słuchać TOK FM przez internet bez reklam? W Radiu TOK + Muzyka zamiast reklam usłyszysz muzykę. Kup TOK FM Premium w promocyjnej cenie 1 zł za pierwszy miesiąc, później 13,99 zł za każdy kolejny.

Nie czekaj, wypróbuj Radio TOK FM bez reklam!

DOSTĘP PREMIUM