Naukowcy: kufel piwa dziennie lekarstwem na osteoporozę?

To doskonała wiadomość dla wszystkich piwoszy. Zdaniem amerykańskich naukowców, kufel dziennie piwa zmniejsza ryzyko złamania kości. Wszystko przez dobroczynny... krzem.

Bogate w krzem piwo może zapobiec takim chorobom, jak osteoporoza - uważają naukowcy z Uniwersytetu Kalifornia. Według najnowszych badań, ludzki organizm wchłania nawet połowę zawartego w kuflu piwa krzemu, który jest jednym z głównych składników wzmacniających budulec kości.

Niestety nie wszystkie rodzaje piwa zawierają tak dużo krzemu. Z przebadanych przez amerykański zespół badawczy 100 rodzajów piwa, jasne piwa lager (tzw. dolnej fermentacji) produkowane z np. kukurydzy, zawierały dużo mniej tego pierwiastka, niż piwa górnej fermentacji (takie jak np. stout, czy porter).

- Piwa z najwyższą zawartością chmielu i jęczmienia okazały się najbogatsze w krzem - powiedział dziennikarzom Sky News Charles Bamforth z kalifornijskiego uniwersytetu.

Niestety i w tym wypadku przysłowiowy kija ma dwa końce. - Wyższe spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na jakość kości - przestrzegają naukowcy.

DOSTĘP PREMIUM