Zerowy VAT na zdrową żywność? PSL złożył w Sejmie projekt ustawy

Składamy w Sejmie projekt noweli ustawy o podatku od towarów i usług, który wprowadza zerowy VAT na zdrową żywność - poinformował Władysław Kosiniak-Kamysz. Według prezesa PSL-u jest to innowacyjny projekt, który daje nadzieję wielu polskim rodzinom na lepsze warunki życia.
Zobacz wideo

- Dziś składamy projekt ustawy o zdrowej żywności, o zerowym VAT na zdrową żywność - oświadczył Kosiniak-Kamysz na konferencji prasowej w Sejmie. Jak dodał, "jest to innowacyjny projekt, ale dający nadzieję wielu polskim rodzinom na lepsze warunki życia".

Według lidera PSL "drożyzna dobija Polaków, dobija budżety polskich rodzin i je niszczy". - My, w przeciwieństwie do partii rządzącej, bardziej kładziemy nacisk na zachowanie stabilności budżetu polskiej rodziny niż ministra finansów. Tym się zasadniczo różnimy - podkreślił Kosiniak-Kamysz.

- Chcemy, żeby VAT na jak największą grupę produktów był zerowy: na warzywa, na owoce, na dobrą żywność, dobrej jakości - wyjaśnił.

Według Kosiniaka-Kamysza polska zdrowa żywność jest marką światową. - My nie mamy tak jak Czesi dobrych samochodów, produkowanych pod własną marką, nie mamy najnowocześniejszych technologii produkowanych pod własną marką, mamy pod własną marką polską zdrową żywność. To jest prawdziwy skarb narodowy. I dzisiaj chcemy, żeby ten skarb narodowy był dostępny w Polsce po przyzwoitych cenach - zaznaczył szef ludowców.

"Konsumenta nie będzie stać na zaspokojenie podstawowych potrzeb"

W uzasadnieniu projektu nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług, autorstwa posłów KP-PSL, czytamy, że jego celem jest wprowadzenie zerowej stawki VAT na niektóre produkty spożywcze. "Wysokie ceny żywności w szczególności dotyczą konsumentów, których budżety domowe procentowo wydają najwięcej na produkty spożywcze. Eksperci podkreślają, że ceny w sklepach będą rosły, w ujęciu rocznym w IV kwartale br. żywność może być droższa o 10-12 proc., choć obecne ceny już i tak są bardzo wysokie" - napisano.

Podkreślono w nim, że "analiza cen wyraźnie wskazuje na podwyżki wielu podstawowych produktów. "Mięso podrożało średnio o 32,6 proc., mimo wyraźnego spadku cen wieprzowiny, za co odpowiada rozprzestrzeniający się po Polsce ASF. Warzywa podrożały średnio o 17,8 proc. Cena nabiału rok do roku jest wyższa o 15,2 proc." - wymieniono. 

"Według danych Głównego Urzędu Statystycznego przeciętne polskie gospodarstwo domowe na żywność przeznaczało 27,77 procent ogółu wydatków konsumpcyjnych. Jeśli ceny nie przestaną rosnąć, polskiego konsumenta nie będzie stać na zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych. Projektodawcy proponują obniżenie stawki podatku VAT, co będzie przeciwdziałało negatywnym zjawiskom cenowym, przyczyni się do racjonalizowania kosztów ponoszonych przez konsumentów" - czytamy w uzasadnieniu.

DOSTĘP PREMIUM