Naukowcy nie mają wątpliwości - przemysłowa hodowla zwierząt niszczy klimat. Ale producenci mięsa wiedzą swoje
Zaledwie przed tygodniem opublikowano raport Międzyrządowego Panelu do spraw Zmian Klimatu Organizacji Narodów Zjednoczonych. Naukowcy współpracujący z Organizacją Narodów Zjednoczonych nie mają wątpliwości, że bez obniżenia produkcji mięsa trudno będzie walczyć ze skutkami kryzysu klimatycznego. Bo przemysłowa hodowla zwierząt odpowiada za gigantyczną emisję gazów cieplarnianych oraz pochłania wielkie ilość wody.
Ustalenia i apele naukowców, żebyśmy zmienili dietę, by powstrzymać zmiany klimatyczne, nie wszystkich przekonują.
Gdy prowadzący magazyn "EKG" Maciej Głogowski przypominał dane dotyczące emisji gazów cieplarnianych, Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso oponował. - Dieta powinna być racjonalna, a niejedzenie mięsa racjonalne nie jest. Międzynarodowe instytucje mówią lub sugerują, a nie mają twardych dowodów na to, że produkcja i jedzenie mięsa są szkodliwe dla człowieka i dla środowiska. Rozmawialiśmy z naukowcami, którzy nie potwierdzają tej tezy – stwierdził gość TOK FM.
Czyje dane są prawdziwe?
Macieja Głogowskiego przedstawione argumenty nie przekonały. - Powątpiewanie w dane, opracowania, jak przez działalność człowieka - także tą związaną z produkcją mięsa - wpływa na naszą planetę, jest dyskusją, którą przyzwoici ludzie powinni mieć już za sobą. Z faktami się nie dyskutuje - ocenił dziennikarz.
Prezes Związku Polskie Mięso odpowiedział, że nie powątpiewa w dane, jednak "trzeba wziąć wszystko pod uwagę".
- Gdyby posegregować to, co najbardziej szkodzi środowisku, to myślę, że produkcja zwierzęca byłaby na dalekim końcu - przekonywał Witold Choiński. - Mówię panu, że nie. Nie do końca tak jest - wtrącił Głogowski. - Znów powołujemy się na jakieś dane, które nie są do końca sprawdzane. Mówimy o danych, które są pokazywane przez instytucje. A my mówimy o innych instytucjach, które też dane pokazują. Więc instytucje przeciwko instytucjom - odpowiedział rozmówca dziennikarza.
Maciej Głogowski nie ustępował, co sprawiło, że prezes zmienił swoją retorykę i przyznał, że branża mięsna stara się iść "w kierunku zero emisji dwutlenku węgla do środowiska". - I w Polsce już są takie firmy. Cała Europa nie patrzy już tylko na jakość i bezpieczeństwo mięsa, bo to jest standard. Teraz konsument patrzy na dobrostan zwierząt oraz czy mięso produkowane było bez emisji dwutlenku węgla do środowiska. Branża to dostrzega i idzie w tym kierunku – zapewnił Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Nadchodzi katastrofa klimatyczna. Dlatego będziemy nazywać rzeczy po imieniu
Grozi nam wymarcie. Nam i innym korzystającym z dobrodziejstw Ziemi gatunkom. Zmiany klimatyczne, problemy i ryzyko przerodziły się w klimatyczny KRYZYS, spodziewaną KATASTROFĘ i grożące nam na poważnie ZAŁAMANIE. Najwyższy czas zmienić język. O klimacie nie można już mówić "na miękko". I tak robimy w TOK FM i na tokfm.pl.
-
"Wara od mojej ręki i portfela". Dlaczego 36 proc. młodych mężczyzn ruszyło za Konfederacją?
-
Przywódca zbrodniczego reżimu był "przydatny" Janowi Pawłowi II. W tle "sponsoring" Kościoła
-
Putin znów grozi bronią jądrową. Jak odpowie NATO? Gen. Bieniek wskazuje: To na pewno rzecz, która będzie rozpatrywana
-
Ogródek działkowy lekiem na galopujące ceny warzyw i owoców? "Są oferty i za 150 tys. albo 200 tys. złotych"
-
Katolicka "sekta" w Częstochowie. "Wieczorem wybuchały krzyki dzieci, płacz i odgłosy uderzeń"
- Nowy tydzień przyniesie zdecydowaną zmianę pogody. "Będziemy musieli pogodzić się z powrotem zimy"
- Tusk: Jesteś katolikiem? To nie możesz głosować na PiS czy Konfederację
- Frekwencja może przesądzić o wyniku wyborów. "Do urn częściej chodzą starsi niż młodsi"
- Rosja ma rozmieścić taktyczną broń jądrową na Białorusi. Putin porozumiał się z Łukaszenką
- Watykan aktualizuje ważne procedury. Chodzi o pedofilię w Kościele katolickim