Restauratorzy sprawdzający paszporty covidowe oskarżani o faszyzm. Podział w branży
Agnieszka Małkiewicz, szefowa FOR Solutions prognozowała, że pomimo zażartych dyskusji branżowych, wprowadzenie kontroli dowodów szczepienia nie spotkałoby się ostatecznie z wielkim sprzeciwem. - Chociaż dzisiaj są tacy, którzy krzyczą o selekcji sanitarnej, to można przecież powiedzieć, że na końcu tego wszystkiego jest selekcja naturalna na tych, którzy żyją i na tych, którzy nie żyją - powiedziała Agnieszka Małkiewicz.
Jak mówiła są też zarzuty mniejszego kalibru, o psucie wizerunku branży. - Część podkreśla, że restauracje to oazy gościnności i powinny otwierać drzwi przed każdym, niewpuszczanie niezaszczepionych miałoby ten obraz zaburzać - mówiła Małkiewicz w TOK FM. Chodzi o te lokale, które same zdecydowały o wpuszczaniu wyłącznie zaszczepionych gości i sprawdzaniu w progu certyfikatów odporności. Szefowa FOR Solutions nie zaprzeczała, że większość lokali gastronomicznych się na to nie decyduje, bo boi się, że straci klientów, a musi myśleć o utrzymaniu się na rynku. Jak oceniała "nie ma w tym nic złego, tym bardziej, że branża jest jedną z najciężej dotkniętych pandemią i dopiero od wakacji wychodzi z kryzysu".
W ocenie Małkiewicz nikt nie powinien liczyć na to, że sprawa ograniczenia kontaktów społecznych osób niezaszczepionych załatwi się sama. - W momencie odgórnego ustanowienia prawa, gdy nie oczekuje się tego od restauratorów, wszyscy wiedzą co robić - stwierdziła gościni TOK FM. Chodzi o taktykę rządu zgodnie z którą to właściciele lokali powinni dopilnować, by w ich restauracjach nie znalazła się nadprogramowa liczba klientów bez dowodu szczepienia. Zdaniem ministra zdrowia przedsiębiorcy powinni sprawdzać certyfikaty pomimo braku przepisów tej sprawie. - Wszystko jest na barkach restauratorów, ich sumieniu i woli przetrwania, chociaż nie powinna, bo to nie przedsiębiorcy powinni brać na siebie całą odpowiedzialność - zauważyła Małkiewicz.
Szefowa organizacji branżowej dodała, że wbrew groźbom rządu przez restauracje nie przetacza się fala zmasowanych kontroli. - Wiemy, że mają być, ale ich nie ma. O braku możliwości sprawdzania paszportów covidowych poinformował w TOK FM p.o. szefa Sanepidu Krzysztof Saczka. Takich uprawnień nie ma również policja. Przestrzeganie restrykcji frekwencyjnych jest więc zatem wyłącznie kwestią odpowiedzialności odwiedzających i odwiedzanych.
Według raportu o stanie branży HoReCa w ciągu roku pandemii z branży odeszło ok. 200 tysięcy pracowników, zniknęło 20 tysięcy lokali i punktów gastronomicznych, na lockdownach i restrykcjach rynek stracił miliardy złotych i dopiero wakacje pozwoliły się restauracjom finansowo odbić. Te w rejonach turystycznych oceniały nawet ostatni sezon jako najlepszy w historii.
-
Czy Jan Paweł II jest odpowiedzialny za ukrywanie molestowania seksualnego wśród kleru? [Sondaż dla TOK FM i OKO.press]
-
"Nierozerwalne małżeństwa" Mentzena. Bodnar o promowaniu "poglądów sprzecznych z prawami człowieka"
-
Ksiądz na Facebooku będzie musiał się ujawnić. Episkopat chce zrobić porządek z duchownymi w sieci
-
Thermomix - kuchenna fanaberia dla bogatych czy przydatny gadżet? "Myślałam, że to ściema"
-
We Francji "wiatr sprzyja radykałom". Macron tylko zaciera ręce. "Rząd na to liczy"
- Czy istnieje "piękna śmierć" i co w slangu medycznym oznacza "bilet do nieba"? [FRAGMENT KSIĄŻKI]
- Prokuratura żąda aresztu domowego dla przełożonego Ławry Peczerskiej
- Amerykanie: Xi Jinping nie poparł putinowskiej antyzachodniej koncepcji polityki zagranicznej
- 31-latka z Jarocina wyłudziła ponad 16 tys. zł. Wpadła przez brak jednej drobnej opłaty
- Papież Franciszek opuścił szpital i wrócił do Watykanu. Wręczył policjantom nietypowy prezent