Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Nie wiadomo tylko do końca, w jaki sposób
Optymalna dawka zdrowotna to 4-5 filiżanek dziennie. Zmniejsza to prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę o 25 % w stosunku tych, którzy kawy nie piją w ogóle, a równocześnie unika się skutków ubocznych działania kofeiny: czyli rozdrażnienia, niepokoju, u niektórych osób także bezsenności.
Czytaj też: Nieoczywisty skutek picia kawy - okazuje się, że zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera
Bezkofeinowa też pomaga
A co z kawą bezkofeinową ? Okazuje się że zależność: picie kawy a ryzyko zachorowania na cukrzycę wygląda bardzo podobnie jak w wypadku kawy zawierającej kofeinę. Dwie filiżanki kawy bezkofeinowej więcej – o 11 procent mniejsze ryzyko zachorowania.
A więc to nie kofeina powoduje tę ujemna zależność między piciem kawy a cukrzycą typu II ! Więc co ? Inne substancje zawarte w ziarnach kawy ! Które ?
Który składnik kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy?
Mogą to być polifenole, bioaktywne związki z grupy flawonoidów. Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. Także swoją rolę może odgrywać niacyna – witamina, która bierze udział w biosyntezie insuliny, oraz potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów.
Podsumowując:
- Chroni nas przed cukrzycą typu II.
- Mechanizm ochronnego działania kawy nie jest jeszcze poznany.
- Jest wiele hipotez, ale na razie naukowcy nie stworzyli jednej rozstrzygającej teorii.