Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Nie wiadomo tylko do końca, w jaki sposób

Badania mówią, że osobom pijącym kawę w mniejszym stopniu zagraża zachorowanie na cukrzycę typu II. Dotyczy to zarówno kawy z kofeiną, jak i bezkofeinowej.

Optymalna dawka zdrowotna to 4-5 filiżanek dziennie. Zmniejsza to prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę o 25 % w stosunku tych, którzy kawy nie piją w ogóle, a równocześnie unika się skutków ubocznych działania kofeiny: czyli rozdrażnienia, niepokoju, u niektórych osób także bezsenności.

Czytaj też: Nieoczywisty skutek picia kawy - okazuje się, że zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera

Bezkofeinowa też pomaga

A co z kawą bezkofeinową ? Okazuje się że zależność: picie kawy a ryzyko zachorowania na cukrzycę wygląda bardzo podobnie jak w wypadku kawy zawierającej kofeinę. Dwie filiżanki kawy bezkofeinowej więcej – o 11 procent mniejsze ryzyko zachorowania.

A więc to nie kofeina powoduje tę ujemna zależność między piciem kawy a cukrzycą typu II ! Więc co ? Inne substancje zawarte w ziarnach kawy ! Które ?

Który składnik kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy?

Mogą to być polifenole, bioaktywne związki z grupy flawonoidów. Jednym z bardziej docenianych w kawie jest kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach. Także swoją rolę może odgrywać niacyna – witamina, która bierze udział w biosyntezie insuliny, oraz potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów.

Podsumowując:

  • Chroni nas przed cukrzycą typu II.
  • Mechanizm ochronnego działania kawy nie jest jeszcze poznany.
  • Jest wiele hipotez, ale na razie naukowcy nie stworzyli jednej rozstrzygającej teorii.

Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

TOK FM PREMIUM