Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

Często pojawiają się wątpliwości czy herbata z cytryną jest zdrowa.Tymczasem wszystko zależy od sposobu jej parzenia.


Powszechnie krąży opinia, że nie należy pić herbaty z cytryną. Powodem tego miałby być glin, czyli aluminium, którego nieduże ilości znajdują się w herbacianym suszu. Jest on szkodliwy dla naszego organizmu, ponieważ może się osadzać w tkankach, a jego obecność wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera. Glin w listkach herbaty jest nieprzyswajalny dla organizmu, podczas parzenia w czystej wodzie glin praktycznie nie przechodzi do naparu i pozostaje w fusach. Jeśli do herbaty wrzucimy plasterek cytryny, to zakwasimy środowisko i kwas cytrynowy zmieni glin nierozpuszczalny w rozpuszczalny cytrynian glinu. Herbata stanie się niezdrowa.

Szkodliwy związek powstaje wyłącznie, jeśli sok z cytryny dodamy do naczynia, w którym znajdują się fusy, a więc jeszcze przed wyjęciem torebki lub zaparzacza. Jeśli dodamy go do naparu bez fusów, to taka reakcja nie zajdzie. Możemy wówczas spokojnie pić herbatę z cytryną.


Czytaj też: Herbata dobra na serce!

TOK FM PREMIUM