O wyższości herbaty zielonej nad czarną i odwrotnie
Która herbata jest lepsza - czarna czy zielona? Powszechna opinia mówi, że więcej efektów zdrowotnych zawdzięczamy zielonej herbacie. Prawda czy mit? Obie pochodzą od tej samej rośliny – Camelia Sinensis. Różnice polegają na sposobie potraktowania liści po zbiorze.
Jak powstaje czarna i zielona herbata?
Podczas przetwarzania czarnej herbaty, zerwane zielone liście są przez kilka godzin suszone, aby zredukować zawartość wody, a następnie mechanicznie zwijane w celu rozdrobnienia. Następnie podlegają procesowi fermentacji. Natomiast podczas produkcji zielonej herbaty, zebrane zielone liście zanim zwiędną, wystawiane są na działanie wysokiej temperatury z pary lub ogrzewane na specjalnych blachach w celu zredukowania wilgotności. Nie zachodzi w nich fermentacja.
Oprócz wyżej wspomnianych, są jeszcze herbaty: żółte, czerwone, herbata ulung.
Otrzymywane są w drodze częściowej fermentacji.
Liście herbaty Zdjęcie ilustracyjne xxolgaxx/pixabay.com
Czytaj też: Skąd pochodzi herbata?
Czy zielona herbata jest zdrowsza?
Jeszcze do niedawna uważano, że zdrowsza jest herbata zielona. Sądzono, że sposób
obróbki liści zielonej sprawia, że pozostaje w nich więcej przeciwutleniaczy niż w herbacie czarnej. Okazało się jednak, że oba te gatunki zawierają związki korzystne dla organizmu w porównywalnych ilościach. Teraz przyjmuje się, że zielona i czarna wywołują czasem podobne, czasem odmienne, a niekiedy zazębiające się się skutki biochemiczne i fizjologiczne. Może się też zdarzyć, że w stosunku do jakiejś choroby, zielona działa trochę efektywniej, wobec innej - czarna. Różnice nie są jednak duże, dlatego pijmy tą, którą nam najbardziej smakuje!