O wyższości herbaty zielonej nad czarną i odwrotnie

Światowa produkcja herbaty wynosi około 4,7 mln ton rocznie, z czego około 20 procent stanowi herbata zielona. W świadomości społecznej funkcjonuje jako zdrowsza niż czarna.


Która herbata jest lepsza - czarna czy zielona? Powszechna opinia mówi, że więcej efektów zdrowotnych zawdzięczamy zielonej herbacie. Prawda czy mit? Obie pochodzą od tej samej rośliny – Camelia Sinensis. Różnice polegają na sposobie potraktowania liści po zbiorze.

Jak powstaje czarna i zielona herbata?

Podczas przetwarzania czarnej herbaty, zerwane zielone liście są przez kilka godzin suszone, aby zredukować zawartość wody, a następnie mechanicznie zwijane w celu rozdrobnienia. Następnie podlegają procesowi fermentacji. Natomiast podczas produkcji zielonej herbaty, zebrane zielone liście zanim zwiędną, wystawiane są na działanie wysokiej temperatury z pary lub ogrzewane na specjalnych blachach w celu zredukowania wilgotności. Nie zachodzi w nich fermentacja.
Oprócz wyżej wspomnianych, są jeszcze herbaty: żółte, czerwone, herbata ulung.
Otrzymywane są w drodze częściowej fermentacji.

Liście herbaty Zdjęcie ilustracyjneLiście herbaty Zdjęcie ilustracyjne xxolgaxx/pixabay.com

Czytaj też: Skąd pochodzi herbata?

Czy zielona herbata jest zdrowsza?

Jeszcze do niedawna uważano, że zdrowsza jest herbata zielona. Sądzono, że sposób
obróbki liści zielonej sprawia, że pozostaje w nich więcej przeciwutleniaczy niż w herbacie czarnej. Okazało się jednak, że oba te gatunki zawierają związki korzystne dla organizmu w porównywalnych ilościach. Teraz przyjmuje się, że zielona i czarna wywołują czasem podobne, czasem odmienne, a niekiedy zazębiające się się skutki biochemiczne i fizjologiczne. Może się też zdarzyć, że w stosunku do jakiejś choroby, zielona działa trochę efektywniej, wobec innej - czarna. Różnice nie są jednak duże, dlatego pijmy tą, którą nam najbardziej smakuje!

DOSTĘP PREMIUM