Gotuj pysznie z resztek po świętach. I resztkami... czyść mieszkanie. Cenne przepisy w podcaście "Klimat zmian"
W Polsce marnuje się 5 mln ton żywności rocznie - i to bez uwzględnienia rynku napojów i gastronomii. Wyrzucamy najczęściej warzywa, owoce i pieczywo.
To, co marnują konsumenci, starczyłoby na wyżywienie 4 mln ludzi. W Polsce potrzebujących jest 1,6 mln, więc nawet przy założeniu, że część z tego jedzenia i tak trzeba byłoby wyrzucić, bo żywność ta byłaby np. zepsuta, udałoby się wyżywić wszystkich potrzebujących.
A jeśli dołożyć do tego argumenty ekologiczne i ekonomiczne - czego chcieć więcej, by przestać marnować żywność? Lub choć zmniejszyć skalę. Małgorzata Gołota wraz z gośćmi rozmawia o przepisach na dania z resztek (np. deser z... czerstwego chleba!), sposobach przechowywania żywności, a także o tym, jak czytać etykiety, by nie wyrzucać tego, co jeszcze nadaje się do jedzenia.
Posłuchaj!
DOSTĘP PREMIUM
POPULARNE
NAJNOWSZE
- Egzorcyści przywiązali ją do łóżka, namaszczali krocze i okaleczali krzyżem. Tortury w piwnicach kościołów
- Egzorcyści naoglądali się horrorów? "Oczywiście, że tak!". O. Gużyński o specyficznym uwiedzeniu
- Haiti - "upadłe państwo" bez prezydenta i parlamentu. "Struktury państwowe i przestępcze przenikają się ze sobą"
- "Nigdy nie wiemy, czym może się skończyć infekcja". 31. Finał WOŚP na walkę z sepsą. "Kluczowe są sprzęt i czas"
- Hospicjum to szansa
- Ten sondaż może nie spodobać się Donaldowi Tuskowi. Chodzi o powrót na fotel premiera
- Czesi wybrali nowego prezydenta. Petr Pavel wygrywa w drugiej turze
- Jan Zieliński i Hugo Nys przegrali w finale debla wielkoszlemowego Australian Open
- Lex Kaczyński? WP: Dzięki zmianie w kodeksie prezes PiS nie będzie musiał płacić Sikorskiemu
- Trudne warunki na szlakach turystycznych w Beskidach. "W wyższych partiach gór widoczność jest ograniczona do 50 m"