Gotuj pysznie z resztek po świętach. I resztkami... czyść mieszkanie. Cenne przepisy w podcaście "Klimat zmian"
W Polsce marnuje się 5 mln ton żywności rocznie - i to bez uwzględnienia rynku napojów i gastronomii. Wyrzucamy najczęściej warzywa, owoce i pieczywo.
To, co marnują konsumenci, starczyłoby na wyżywienie 4 mln ludzi. W Polsce potrzebujących jest 1,6 mln, więc nawet przy założeniu, że część z tego jedzenia i tak trzeba byłoby wyrzucić, bo żywność ta byłaby np. zepsuta, udałoby się wyżywić wszystkich potrzebujących.
A jeśli dołożyć do tego argumenty ekologiczne i ekonomiczne - czego chcieć więcej, by przestać marnować żywność? Lub choć zmniejszyć skalę. Małgorzata Gołota wraz z gośćmi rozmawia o przepisach na dania z resztek (np. deser z... czerstwego chleba!), sposobach przechowywania żywności, a także o tym, jak czytać etykiety, by nie wyrzucać tego, co jeszcze nadaje się do jedzenia.
Posłuchaj!
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Orgia z seks workerem na plebanii w Dąbrowie Górniczej. Kuria zabrała głos
-
Awantura z Polską to temat numer jeden w Ukrainie. Obrywa się też Zełenskiemu
-
Próbowali zakłócić pokaz "Zielonej granicy". "Grupa chuliganów z wicemarszałkiem województwa"
-
"Zielona granica" w Białystoku. Agnieszka Holland: To, co władza mówi, nie robi na mnie wrażenia. Przeraża mnie coś innego
-
Księża zorganizowali imprezę z męską prostytutką. Interweniowało pogotowie i policja
- W Łodzi powołali doradcę wolnego czasu. "Zapracowany? Często to wymówka albo zła organizacja"
- Kto będzie rządził jesienią? Na wygranego wskazało 11 proc. wyborców KO [SONDAŻ]
- Zima nie zatrzyma ukraińskiej kontrofensywy? "Przełom jeszcze przed nami"
- "Nie jest panu wstyd robić takie rzeczy?" Wyborcza walka na plakaty na Kujawach
- PiS wraca do tematu migrantów w nowym spocie. I uderza w Tuska