Gotuj pysznie z resztek po świętach. I resztkami... czyść mieszkanie. Cenne przepisy w podcaście "Klimat zmian"

W Polsce marnuje się 5 mln ton żywności rocznie - i to bez uwzględnienia rynku napojów i gastronomii. Wyrzucamy najczęściej warzywa, owoce i pieczywo.

To, co marnują konsumenci, starczyłoby na wyżywienie 4 mln ludzi. W Polsce potrzebujących jest 1,6 mln, więc nawet przy założeniu, że część z tego jedzenia i tak trzeba byłoby wyrzucić, bo żywność ta byłaby np. zepsuta, udałoby się wyżywić wszystkich potrzebujących. 

A jeśli dołożyć do tego argumenty ekologiczne i ekonomiczne - czego chcieć więcej, by przestać marnować żywność? Lub choć zmniejszyć skalę. Małgorzata Gołota wraz z gośćmi rozmawia o przepisach na dania z resztek (np. deser z... czerstwego chleba!), sposobach przechowywania żywności, a także o tym, jak czytać etykiety, by nie wyrzucać tego, co jeszcze nadaje się do jedzenia. 

Posłuchaj!

DOSTĘP PREMIUM