"Wydaje nam się, że spożywamy produkty wolne od cukru, a jest go tam od czorta"

Starasz się unikać cukru, ale producenci żywności robią bardzo dużo, by było to bardzo trudne. - Wydaje nam się, że spożywamy produkty całkowicie od cukru wolne, wręcz o smaku wytrawnym, kwaśnym, tymczasem tego cukru jest tam od czorta, ponieważ on odgrywa we współczesnej produkcji przemysłowej żywności kluczową rolę - mówił w TOK FM dziennikarz Marek Rabij.
Zobacz wideo

Bez cukru nie da się żyć. Jak przypomniał w TOK FM Marek Rabij, jest on niezbędny do zdrowego życia. Rzecz jasna kłopot zaczyna się, gdy cukry jemy za dużo. I właśnie nadmierna konsumpcja jest, jak wyliczał dziennikarz "Tygodnika Powszechnego", jednym z największych problemów. -  Oraz to, że nie wiemy, że... ten cukier jemy. Wydaje nam się, że spożywamy produkty całkowicie od cukru wolne, wręcz o smaku wytrawnym, kwaśnym, mocnym, tymczasem tego cukru jest tam od czorta, ponieważ on odgrywa we współczesnej produkcji przemysłowej żywności kluczową rolę, z tego powodu, że jest bardzo tani - mówił.

Jak informował w 2019 roku Narodowy Fundusz Zdrowia, przeciętny Polak je rocznie... 51 kg cukru. A około 1,5 tys. zgonów rocznie jest spowodowanych nadmiernym spożywaniem napojów słodzonych.

Cukier krzepi. Ale również szkodzi

Nie napawa optymizmem, gdy uświadomimy sobie, że nawet, jeśli staramy się ograniczyć - nie jeść np. słodyczy, to jemy cukier, choćby spożywając produkty mleczne lub... kiełbasę.

Dlaczego producenci żywności tak chętnie słodzą? Nie tylko po to, by sprawić przyjemność klientom i spowodować, że będą sięgać po ich produkty. Także dlatego, że - co przypomniał - Rabij - cukier jest nie tylko tani, ale i dość ciężki.  - Więc masa produktu dzięki temu rośnie. A po trzecie, jeśli się coś posłodzi lub posoli, to się bardzo dobrze konserwuje, przechowuje i produkt może bardzo długo czekać na półce na nabywcę - tłumaczył.

Od kilku lat coraz częściej mówi się o potrzebie ograniczenia cukru przez narzucane przez państwa przepisy. Ale czy władza powinna administracyjnie wpływać na to, co jedzą obywatele? Przecież, każdy może sam o sobie decydować. Gość TOK FM zwrócił uwagę, że samodzielne decyzje obywateli mają bardzo znaczący wpływ na działanie państwa. -  Suma tych decyzji składa się na potworne problemy cywilizacyjne: ogromne koszty leczenia, na które wszyscy - jako podatnicy - musimy się zrzucać, I pytanie, co z tym zrobić? Pierwsza rzecz, jaka przychodzi do głowy, to jest forma regulacji ilości cukru używanego w produktach gotowych. Bo one stanowią problem, nie ten cukier, który sami sobie kupujemy - przekonywał Marek Rabij w rozmowie z Pawłem Sulikiem.

Posłuchaj podcastu!

DOSTĘP PREMIUM