Jak usunąć konto na Facebooku?

Facebook to najpopularniejszy serwis społecznościowy na świecie, miliardy ludzi korzystają z niego na co dzień. Jednak coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z social mediów. Pomaga w tym usunięcie konta. Jak usunąć konto na Facebooku? Jak dezaktywować konto na Facebooku?
Zobacz wideo

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak dezaktywować konto na Facebooku?
  • Jak usunąć konto na Facebooku?
  • Jak anulować usunięcie konta?

Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Facebook to największy i najbardziej rozpoznawalny serwis społecznościowy na świecie. Korzysta z niego ponad 2,4 miliarda użytkowników, w tym ok. 16 milionów Polaków. Codziennie logujemy się do niego, żeby sprawdzać wiadomości, oglądać memy i lajkować zdjęcia znajomych. Coraz częściej też popadamy w złe nawyki, a nawet uzależnienie od mediów społecznościowych. Dlatego wiele osób decyduje się na chwilową przerwę albo całkowite uwolnienie się od Facebooka. Pociesza fakt, że z konta w serwisie zawsze możemy zrezygnować. Zarówno tymczasowo poprzez dezaktywację, jak i permanentnie poprzez usunięcie.

Pierwsza mniej radykalna opcja to dezaktywacja. Poleca się ją zwłaszcza bardziej niezdecydowanym osobom, ponieważ tego rodzaju "usunięcie" można cofnąć. Jak dezaktywować konto na Facebooku? Dezaktywacja konta jest dostępna z poziomu Menu dla zalogowanych użytkowników - oto, co należy zrobić:

  1. Kliknąć w prawym górnym rogu Facebooka.
  2. Kliknąć kolejno Ustawienia i prywatność oraz Ustawienia.
  3. Kliknąć opcję Twoje informacje na Facebooku w kolumnie z lewej strony.
  4. Kliknąć opcję Dezaktywacja i usunięcie.
  5. Wybrać opcję Dezaktywuj konto, a następnie kliknąć opcję Kontynuuj dezaktywację konta i wykonać instrukcje w celu potwierdzenia dezaktywacji.

Po dezaktywacji konta do Facebooka dalej można korzystać z Messengera, nie zostaniemy więc całkiem odcięci od świata social mediów. Dezaktywacja Messengera jest osobnym procesem.

Jak usunąć konto na Facebooku?

Dezaktywacja Facebooka to sposób na tymczasowe zniknięcie z mediów społecznościowych. Aby zrobić to permanentnie, potrzebna jest druga z opcji oferowanych przez serwis. Jak usunąć konto na Facebooku? Usunięcie konta na Facebooku jest banalnie proste. Każdy zalogowany użytkownik może to zrobić z poziomu menu. W tym celu należy:

  1. Kliknąć w prawym górnym rogu Facebooka.
  2. Kliknąć kolejno Ustawienia i prywatność oraz Ustawienia.
  3. Kliknąć opcję Twoje informacje na Facebooku w kolumnie z lewej strony.
  4. Kliknąć opcję Dezaktywacja i usunięcie.
  5. Wybrać najpierw Usuń konto na stałe, a następnie Przejdź do usuwania konta.
  6. Kliknąć Usuń konto, wprowadzić hasło i kliknąć Kontynuuj.

Jak anulować usunięcie konta na Facebooku? Po przejściu procedury konto zostanie oznaczone jako będące w trakcie usuwania. Proces ten trwa 30 dni od podjęcia decyzji o usunięciu i w jego trakcie wciąż jeszcze możemy zalogować się na koncie, żeby anulować procedurę. To jedyny sposób na przywrócenie usuwanego konta. Po upływie 30 dni nie będzie już można aktywować go ponownie, a profil, zdjęcia, posty, filmy i wszystkie inne informacje zostaną trwale wymazane. Nie dotyczy to kopii wysłanych wiadomości, które dalej są przechowywane w skrzynkach odbiorczych adresatów. Jednocześnie nie będzie można odzyskać żadnych dodanych treści ani korzystać z Messengera.

DOSTĘP PREMIUM