Co jeść, żeby schudnąć? Od liczby kalorii ważniejsza jest zupełnie inna cecha naszych posiłków
Prowadzący audycję Cezary Łasiczka zaczął rozmowę od wyników badania naukowego opublikowanego w prestiżowym "Journal of the American Medical Association".
- Badanie mówi o tym, że jeśli chcemy schudnąć, to powinniśmy jeść prawdziwe jedzenie. Klucz tkwi w terminie "prawdziwe jedzenie". Nie chodzi o diety eliminacyjne albo z dodatkami, ale sposób żywienia oparty o żywność nieprzetworzoną - wyjaśniła prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Ile kalorii dziennie powinno się jeść?
- W tym badaniu udowodniono, że nieważne ile jesz kalorii, o ile są zgodne z twoim zapotrzebowaniem energetycznym. Podkreślam: nie możemy jeść "dobrej" żywności bez ograniczeń - tłumaczyła prof. Kozłowska-Wojciechowska. Rozmówczyni Cezarego Łasiczki zwróciła uwagę na to, że organizm zupełnie inaczej korzysta z wartości odżywczych zawartych w prawdziwym i śmieciowym jedzeniu.
Jak mówiła, największym zwycięstwem producentów "sztucznej" żywności jest to, że przekonali ludzi, iż przygotowanie pełnowartościowego posiłku to strata czasu. - Zachłysnęliśmy się jedzeniem na wyciągnięcie ręki - ubolewa. - A przecież ludzi nic tak nie łączy jak łóżko i stół - zauważyła.
Trzeba patrzeć na to, co kupujemy i gotujemy
Profesor zauważyła, że przełom lat 50-tychi i 60-tych to czas, gdy prężnie zaczął rozwijać się sztuczny przemysł spożywczy. - Nasz organizm nie jest ewolucyjnie przygotowany na nowości, które fundujemy mu w przetworzonych produktach spożywczych. Stąd coraz więcej otyłości i chorób w społeczeństwie - powiedziała prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.- Taka żywność jest coraz tańsza, bo śmieci kosztują grosze - dodała. Według niej przemysł spożywczy zamienił się w wielką fabrykę chemiczną.
Ale problem tkwi nie tylko w tym, jaką żywność kupujemy, ale też jak ją przyrządzamy. Nawet prawdziwe jedzenie można "zepsuć".
- Gotujemy godzinami, gotujemy niewłaściwie, smażymy, pieczemy. Zaczęliśmy w ten sposób produkować różne toksyczne związki - toksyczne dla komórek naszego ciała. Mam na myśli nasilone produkty końcowych procesów glikacji - powiedziała prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Z podcastu dowiesz się więcej. Posłuchaj!
- Co się dzieje z makaronem, gdy gotujemy go kilka minut dłużej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu?
- Jak długo utrzymują się toksyczne produkty powstałe podczas nieprawidłowej obróbki żywności?
- Jak przyprawy wpływają na produkty końcowych procesów glikacji?
-
"Kreml de la creme". Dlaczego Kaczyński i Glapiński powinni wytłumaczyć się z rosyjskich tropów?
-
Roksana bała się, że spotka ją to samo, co Dorotę z Nowego Targu. "W szpitalach leżą kobiety świadome, że grozi im śmierć"
-
"Roszczeniowe zetki" rozwścieczyły pracodawców. "Rozwydrzone dzieci, które nie dorosły do pracy"
-
Abp Marek Jędraszewski w Boże Ciało nie zapomniał o polityce. Było o aborcji i "niektórych partiach"
-
"Bujaj się Andrzej, robimy swoje". "Przetłumaczył" komentarz Kaczyńskiego na "paradę absurdu" Dudy
- Nie żyje Barbara Borys-Damięcka. Senator miała 85 lat
- Ta zbrodnia doprowadziła do dymisji na szczycie władzy. Śmierć Jána Kuciaka i wyrok bez precedensu
- Greta Thunberg kończy szkolny protest dla klimatu. "Nie będę mogła dłużej strajkować"
- Trzeci dzień Franciszka w szpitalu. Watykan podał najnowsze informacje o stanie zdrowia papieża
- Sędziowie TK Julii Przyłębskiej dostaną dodatkowe wynagrodzenie. Choć już teraz zarabiają ok. 30 tys. zł