Nie daj się oszukać w smażalni! Proste sposoby na sprawdzenie, czy ryba jest świeża i pochodzi z Bałtyku

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Niestety, to co obiecane w menu, często nie pokrywa się z tym, co na talerzu. Ekspertka tłumaczy, jak poznać, czy nadmorska restauracja nie robi nas w konia.

Zajrzeliśmy do nadmorskich smażalni. Sprawdziliśmy, czy jest tam szansa na zjedzenie świeżej ryby.

Właściwie wszystkie restauracje reklamują się ofertą ryby prosto z kutra i mają w menu dorsza bałtyckiego.

Ale jak mówi Aneta Rycek-Skrzypczak z kołobrzeskiej organizacji rybaków łodziowych, jest bardzo mało prawdopodobne, że ryby faktycznie pochodzą z Bałtyku.

- Od 1 lipca do 31 sierpnia jest zakaz połowu dorsza na tych rejonach - wyjaśnia. Najprawdopodobniej więc obiecany dorsz bałtycki to jednak ryba z Atlantyku.

Łatwo to można zweryfikować.

- Patrzymy na gramaturę. Jeżeli dorsz ma 300-400 gram, to można podejrzewać, że jest z Atlantyku. Nasze dorsze będę miały do 20 gram - podpowiada Rycek-Skrzypczak.

Nie dajmy się też nabrać na świeżego mintaja, tilapie czy halibuta - te ryby po prostu w Bałtyku nie występują i co najwyżej będą świeżo...rozmrożone.

Więcej o:

DOSTĘP PREMIUM

Serwis informacyjny

Komentarze (3)
Jak poznać, czy ryba jest świeża i pochodzi z Bałtyku?
Zaloguj się
  • przylga

    0

    Bzdury. W Bałtyku są pangi, halibuty i lipienie. Ksiądz tak mówił, ja wierzę.

  • radeberger

    0

    Istotniejsze dla mnie od tego skąd ryba pochodzi jest fakt, czy była świeża. Jeśli przed restauracją/w restauracji nie ma wystawki z rybami, to można spokojnie założyć, że Janusz biznesu serwuje ryby mrożone. A jak dostaniecie rybę w dziwnej, zgiętej pozie - znaczy, że zamrożona była jeszcze z panierką czekając na was :-)))

  • aprilapril

    Oceniono 3 razy -1

    Z tymi 20 gramami to chyba literowka :-)
    A tak na serio to komu i dlaczego zalezy na rybie z Baltyku?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX