Zgaga. Czym jest, co warto o niej wiedzieć i jak ją leczyć?

Są osoby, które mają zgagę po kawie, ktoś inny może mieć zgagę po zjedzeniu jabłek. Skąd się bierze zgaga i jak ją leczyć? O tym w medycznym poradniku na tokfm.pl.

Co to jest zgaga? Polega ona na uczuciu bolesnego pieczenia, które odczuwa się za mostkiem i zwykle pacjent opisuje je jako “palenie w przełyku”.

Zgaga to nie zawsze znaczy choroba

Jeśli objawy są sporadyczne i zdarzają się głównie po ciężkim obfitym posiłku - to nie jest to choroba, tylko reakcja organizmu na przeciążenie żołądka.

Czytaj także: "Najpoważniejsze choroby Polaków to: kaszel palacza, zespół niespokojnych nóg" - w "EKG" o suplementach

Zgaga to jeden z objawów niestrawności, kiedy to w żołądku powstała zbyt duża ilość kwasu. Reakcja jest jednak bardzo indywidualna.

Od czego jest zgaga?

Zgaga zdarza się np: po zjedzeniu gotowego, “kupnego” ciasta, w którym połączono cukier i tłuszcz kiepskiej jakości. Można ją odczuwać także po zjedzeniu jabłek. Zgaga po słodyczach również nie jest rzadkością. A co z napojami? Najczęstsza jest zgaga po kawie. 

Nadmiar jedzenia w żołądku podnosi ciśnienie w jamie brzusznej i sprzyja cofaniu się treści pokarmowej do przełyku, co nasila zgagę. Na zgagę właśnie, ze względu na owo podwyższone ciśnienie, cierpią często osoby otyłe i kobiety w ciąży.

Zgaga czego unikać? Jak leczyć? 

Doraźnie możemy leczyć zgagę środkami zobojętniającymi kwas żołądkowy. To specyfiki dostępne w aptekach bez recepty. Środki, które pomogą leczyć zgagę można też kupić w sklepach czy na stacjach benzynowych.

Prenumerata cyfrowa TOK FM i Wyborcza.pl - pierwszy taki dwupak! Do kupienia prosto i wygodnie, a do tego 50% taniej. Sprawdź szczegóły >>>

TOK FM PREMIUM