8 sierpnia obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczół [PODCASTY]

Od pracy pszczół zależy funkcjonowanie praktycznie całego ożywionego świata. To dzięki nim mamy owoce i warzywa. Kondycji pszczół zagrażają jednak wciąż n. pestycydy. W Dniu Pszczół warto je poznać lepiej.

8 sierpnia obchodzimy w Polsce Wielki Dzień Pszczół, zaś 20 maja obchodzony jest – ustanowiony przez ONZ – Światowy Dzień Pszczół. Z tej okazji zebraliśmy najciekawsze audycje o pszczołach.

Od pszczół zależy wszystko, co smaczne

Od pracy pszczół zależy wszystko, co smaczne, piękne i kwitnące, czyli owoce i warzywa. Pogarszająca się kondycja pszczół oznacza pogarszającą się kondycję konsumentów, bo nasze jedzenie, nawet jeśli jemy produkty mięsne czy mleczne, również zależy od pracy pszczół, ponieważ pszczoły zapylają także rośliny paszowe - wyjaśniała Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska na antenie TOK FM. 

Co zagraża polskim pszczołom?

- Polskie pszczoły mają się lepiej niż te w Europie Zachodniej i USA - mówił Krzysztof Cibor z Fundacji Greenpeace w Popołudniu Radia TOK FM. Jednak jest coś, co im zagraża. - Jednym z powodów, dla którego owady zapylające przeżywają kryzys, jest stosowanie pestycydów, szczególnie tych, które nazywają się neonikotynoidami - podkreślił.

Jad pszczoły bardziej toksyczny niż jad węży

To, że nie umieramy w 20 minut po użądleniu przez pszczołę, wynika tylko z tego, że nie jest ona w stanie wstrzyknąć nam tego jadu zbyt wiele. Gdyby pszczoła miała metr długości, inaczej byśmy śpiewali.

 

DOSTĘP PREMIUM