Monakolina K - naturalny sposób na walkę ze "złym" cholesterolem

Podwyższony cholesterol to problem wielu Polaków. W zaawansowanym stadium, przy mocno przekraczających normę parametrach, lekarze przepisują leki oparte na statynach. Alternatywą są preparaty naturalne, zawierające np. monakolinę K, substancję zawartą w ekstrakcie ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Czym jest monakolina K? Wyjaśniamy.

Podwyższony cholesterol to problem wielu Polaków. Problem, którego nie wolno lekceważyć, gdyż choroby układu sercowo-naczyniowego wciąż stanowią główną przyczynę śmiertelności w Polsce i dużej części świata. Przyczyną większości jest miażdżyca naczyń krwionośnych, która jest związana z zaburzeniami lipidowymi, czyli z nadmiarem tzw. złego cholesterolu. Na zaburzenia lipidowe oraz w profilaktyce chorób kardiologicznych, najczęściej zalecanymi lekami są statyny, które jednak jak nie wszyscy pacjenci dobrze tolerują. Poza tym raz wprowadzone, pacjent musi przyjmować już do końca życia. Alternatywą dla statyn może być zmiana diety, stylu życia oraz suplementacja preparatami naturalnymi, m.in. z monakoliną K zawartą w ekstrakcie ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Jednak od początku…

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to związek chemiczny, który należy do steroli. Bierze udział m.in. w syntezie witaminy D oraz kwasów żółciowych. Jest ważny dla trawienia i wchłaniania tłuszczów. Pełni też ważną rolę dla odpowiedniej pracy mózgu, bo jest cennym składnikiem komórek nerwowych. Poza tym cholesterol bierze udział w syntezie hormonów oraz jest składnikiem błon komórkowych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jednocześnie jego nadmiar może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia.

Cholesterol w krwi transportowany jest w postaci lipoprotein.

Można wyróżnić:

  • lipoproteiny o małej gęstości – inaczej LDL – nazywane złym cholesterolem.
  • lipoproteiny o dużej gęstości, nazywane HDL, czyli tzw. dobry cholesterol.

Jakie są prawidłowe normy cholesterolu?

Poziom cholesterolu określa się w badaniu zwanym lipidogramem, który obejmuje oznaczenie:

  • HDL,
  • LDL,
  • cholesterolu całkowitego
  • poziomu triglicerydów.

Normy tj. poprawne wartości cholesterolu, mogą się różnić w zależności od laboratorium. Poza tym są uwarunkowane wiekiem i płcią.

Jednak uśredniając wartości, u osób dorosłych normy wynoszą:

  • cholesterol całkowity: poniżej 190 mg/dL (5,17 mmol/L)
  • LDL (tzw. zły cholesterol): poniżej 100 mg/dL (2,59 mmol/L)
  • HDL (tzw. dobry cholesterol): powyżej 40 mg/dL u mężczyzn i 50 mg/dL u kobiet;
  • triglicerydy: poniżej 150 mg/dL (1,69 mmol/L).

Warto pamiętać, że wyniki poszczególnych składowych lipidogramu powinny być analizowane łącznie, ponieważ ważne są nie tylko poziomy każdego z rodzajów cholesterolu osobno, ale też wzajemny stosunek poszczególnych wartości.

Wysokie wartości cholesterolu całkowitego oraz złego cholesterolu LDL, zwiększają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Natomiast wysokie wartości HDL (cholesterolu dobrego) chronią przed tymi chorobami. Ważne jest również utrzymywanie odpowiednich parametrów triglicerydów, ponieważ – warto pamiętać - ich nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca.

Ważne! Systematyczne badanie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL jest ważne dla utrzymania zdrowego serca i układu krążenia. O odpowiedni poziom cholesterolu powinny dbać szczególnie osoby obciążone genetycznie chorobami serca. Częste kontrolowanie poziomu cholesterolu zaleca się również osobom otyłym, chorującym na cukrzycę oraz palącym papierosy.

Jak dbać o cholesterol i minimalizować ryzyko zachorowania?

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca spowodowanych nadmiarem złego cholesterolu, specjaliści zalecają m.in.:

  • zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych,
  • unikanie jedzenia przetworzonego,
  • włączenie do diety więcej warzyw i owoców,
  • włączyć aktywność fizyczną.

Warto pamiętać, że odpowiednia dieta, połączona z aktywnością fizyczna są kluczowe dla utrzymania prawidłowego zdrowia organizmu, w tym również prawidłowego poziomu cholesterolu.

Kiedy należy martwić się o cholesterol?

Obecność cholesterolu w organizmie jest niezwykle istotna, aby móc zapewnić prawidłowe funkcjonowanie ciała. Jednak, jeśli poziom złego cholesterolu u pacjenta jest podwyższony i przekracza określone normy, to jak już wspomnieliśmy, może być niebezpieczne i prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Lekarze alarmują, że hipercholesterolemia jest coraz powszechniejszym problemem współczesnego świata. Dotyczy dużej liczby ludności, a jednocześnie wiele osób żyje w nieświadomości i nie podejmuje działań zmierzających do leczenia i zmiany stylu życia. Tym samym problem się pogłębia, a lekarze pozostają bezradni.

Aby przeciwdziałać problemowi, kluczowe jest wykonywanie regularnych badań lipidowych, a w razie jakichkolwiek odchyleń od normy, szybkie reagowanie. Tylko w ten sposób można uniknąć ryzyka pojawienia się długotrwałych problemów zdrowotnych i łatwiej znaleźć sposoby, na obniżenie wysokiego poziomu złego cholesterolu, zanim będzie konieczne zastosowanie specjalistycznych i dożywotnio przyjmowanych leków.

Czym grozi bagatelizowanie hipercholesterolemii?

Bagatelizowanie wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Hipercholesterolemia jest niebezpieczna, a jej lekceważenie zwiększa ryzyko chorób serca oraz poważnych chorób układu krążenia. Może prowadzić m.in. do miażdżycy, udaru niedokrwiennego mózgu, czy zawału serca. Na początku leczenia warto skorzystać z najprostszych i dostępnych dla każdego metod obniżenia cholesterolu. Należą do nich m.in.:

  • modyfikacja diety,
  • redukcja masy ciała,
  • regularna aktywność fizyczna,
  • rezygnacja z palenia papierosów,
  • ograniczenie spożycia alkoholu.

Ponadto pomóc może odpowiednia suplementacja diety. Warto zwrócić uwagę na preparaty naturalne np. z czosnkiem czy karczochami, które mają na celu utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Dobre efekty przynosi też stosowanie np. wyciągów z ostropestu plamistego czy siemienia lnianego. Doskonałe są również preparaty zawierające monakolinę K.

Czym jest monakolina K?

Monakolina K to naturalny, bioaktywny składnik, występujący w sfermentowanym czerwonym ryżu, który został wyprodukowany z użyciem czerwonych drożdży - Monascus purpureus. Jest uznawana za naturalną statynę, która pomaga obniżać poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu), a jej zakup nie wymaga recepty. Monakolina K działa na podobnej zasadzie jak statyny, blokując aktywność reduktazy HMG-CoA czyli kluczowego enzymu uczestniczącego w produkcji cholesterolu w wątrobie i kontrolującego jego poziom we krwi. Dlatego stosowanie monakoliny K, prowadzi do zmniejszenia o średnio ok. 20 proc., poziomu cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL w surowicy krwi . Warto podkreślić, że monakolina K jest obecnie uważana za jeden z najskuteczniejszych suplementów diety pomagających zmiejszyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL u osób z hipercholesterolemią łagodną oraz umiarkowaną.

Na co jeszcze pomaga monakolina K?

Wyniki dotychczasowych badań klinicznych wykazały, że monakolina K:

  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL o 15-25 proc. już po 6 tygodniach stosowania u pacjentów z umiarkowaną hipercholesterolemią;
  • zmniejsza stężenia triglicerydów o 5-10 proc.;
  • zmniejsza ilość apolipoproteiny B o 10-15 proc.;
  • zwiększa o 5-10 proc. poziom dobrego cholesterolu frakcji HDL.

Ponadto okazuje się, że monakolina K pomaga obniżać poziom wysokoczułego białka C-reaktywnego (CRP), zmniejszać sztywność tętnic oraz polepszać funkcje śródbłonka naczyniowego, co może prowadzić do spadku ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych o podłożu miażdżycowym.

Jednakże sięgając po suplement, trzeba pamiętać, że systematyczne stosowanie monakoliny K powinno stanowić jedynie uzupełnienie modyfikacji stylu życia, która odgrywa kluczową rolę w terapii. Zmniejszenie nadmiernej masy ciała, systematyczna aktywność fizyczna, ograniczenie spożycia cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększenie konsumpcji błonnika pokarmowego oraz całkowita rezygnacja ze spożycia produktów bogatych w tłuszcze trans, to również konieczne kroki w terapii polegającej na eliminacji nadmiaru „złego" cholesterolu.

Monakolina K - działania niepożądane

Jak każdy związek występujący w przyrodzie, również stosowanie monakoliny K może u niektórych pacjentów wywoływać reakcje niepożądane. Należą do nich m.in.:

  • bóle mięśni u pacjentów, którzy nie tolerują statyn,
  • ból głowy,
  • zawroty głowy,
  • dolegliwości mięśniowo-szkieletowych,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Warto podkreślić, że od 22 czerwca 2022 roku dopuszczone do obrotu są tylko suplementy diety zawierające do 3 mg monakoliny K. W związku z tym, dzienna dawka stosowanej substancji, zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie powinna przekraczać 3 mg monakoliny K.

Monakolina K – przeciwskazania

Monakolina K nie powinny stosować:

  • kobiety ciężarne i karmiące piersią,
  • dzieci i młodzież do 18 roku życia,
  • osoby powyżej 70 roku życia,
  • osoby przyjmujące inne leki obniżające poziom cholesterolu.

Ponieważ monakolina K może również wchodzić w interakcje z wieloma substancjami, dlatego stosując ją, warto unikać alkoholu, soku grejpfrutowego, cyklosporyny, erytromycyny, statyn, fibratów, pochodnych kumaryny oraz niacyny podczas stosowania.

TOK FM PREMIUM