Czarna końcówka banana - odcinać czy zjeść? Mity i fakty o bananach

Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków. Nie ma chyba marketu, w którym nie można by dostać jednej z odmian. Chyba każdy spotkał się z opinią, że końcówki bananów powinno się odkrajać. Uczyli nas tego rodzice, a my uczymy nasze dzieci. W końcu lepiej nie ryzykować... Tylko czy to rzeczywiście jakieś zagrożenie? Czarna końcówka banana - odcinać czy zjeść?
Zobacz wideo

Czy można zjeść końcówkę banana?

Żółte czy czerwone - banany zawsze świetnie pasują do śniadania, na lunch czy jako deser po obiedzie. Do Polski trafiają najczęściej od jednego z głównych eksporterów, czyli według danych z 2014 roku z Ekwadoru (26 proc. światowego eksportu), Filipin (15 proc.), Kostaryki (12 proc.) czy Kolumbii (7,8 proc.). Te kraje kojarzą się jednak nie tylko z bananami, ale niektórym również z różnymi tropikalnymi chorobami, pasożytami czy jadowitymi pająkami. Nic więc dziwnego, że wokół konsumpcji bananów narosło wiele mitów. W tym najpopularniejszy z nich…

Czarna końcówka banana. Odcinać czy zjeść?

Chyba każdy spotkał się z opinią, że końcówki bananów powinno się odkrajać. Ale czy w końcówkach bananów czają się groźne mikroorganizmy albo jadowite pająki? Jedna z "ludowych mądrości" głosi, że w końcówkach tych owoców mogą znajdować się lamblie. Te pasożyty naprawdę istnieją i wywołują giardiozę, czyli chorobę pasożytniczą jelita cienkiego. Jednak to nie banany sprawiają, że się nią zarażamy, a brak higieny. Giardioza to tzw. choroba brudnych rąk i źródłem zakażenia są najczęściej inni ludzie lub zwierzęta.

Jaja pająków, węży oraz inne koszmary. Co jest w końcówce banana?

Zła sława czarnych końcówek bananów związana jest jeszcze z innymi mitami. Można spotkać głosy, jakoby ta część owocu zawierała w sobie jaja tropikalnych pająków, a czasem nawet węży. Jednak pająki żyjące na bananowcach nigdy nie składają jaj w kwiatach, do których przytwierdzone są końcówki bananów. Podobnie wygląda to w przypadku węży czy innych groźnych stworzeń. Fakty są więc takie, że czarne końcówki bananów nie stanowią dla nas żadnego zagrożenia. Stopień dojrzałości czy odmiana owocu nie grają tutaj roli.

Faktem jest również to, że banany są doskonałym i smacznym źródłem potasu, a więc koniecznie powinny trafić do jadłospisu osób zmagających się z nadciśnieniem. Ponadto sprawdzają się niemal w każdym rodzaju diety, można dodawać je do naleśników, używać jako składnika zastępczego przy pieczeniu ciast albo po prostu urozmaicić sobie owocową sałatkę. Od teraz banan może zostać zjedzony w całości bez żadnych obaw.

Pobierz Aplikację TOK FM i słuchaj sprytnie:

TOK FM PREMIUM