Ciasto z czerstwego chleba? Da się. Proste sposoby na wykorzystanie świątecznych resztek, czyli gotowanie zero waste

Zamiast wyrzucać do śmietnika niedojedzone resztki ze świątecznego obiadu, można wykorzystać je ponownie. Wystarczą proste patenty, o których w Radiu TOK FM opowiadał Eugeniusz Twaróg, współautor bloga "Niedzielny kucharz".
Zobacz wideo

Jak przyznał w rozmowie z Przemysławem Iwańczykiem Eugeniusz Twaróg, w polskiej kuchni niestety nie ma zwyczaju wykorzystywania resztek jedzenia. To błąd, bo ze składników już raz użytych można ponownie przygotować smaczne i różnorodne dania.

- W Stanach Zjednoczonych, w ogóle w kulturze anglosaskiej, przetworzenie po raz drugi resztek, które zostały z obiadu, to gigantyczny nurt, który zwłaszcza po Święcie Dziękczynienia czy właśnie po Bożym Narodzeniu jest bardzo popularny - mówił Twaróg. - Jest mnóstwo przepisów na wykorzystanie na przykład indyka, świątecznej pieczeni czy wszystkich innych składników, które najpierw lądują na stole, potem w lodówce, a w Polsce niestety głównie w koszu - dodał.

Gość TOK FM podkreślał, że internet i różnego rodzaju blogi są prawdziwą kopalnią przepisów zero waste i warto po nie sięgać, bo na niektóre "patenty" może być trudno wpaść samodzielnie. - Na przykład już raz ugotowany kurczak w rosole wymaga obróbki, żeby wyglądał i ładnie, i był smaczny, ale da się to zrobić - zapewniał, podkreślając, że taki kurczak może leżeć w lodówce nawet 3-4 dni i po odpowiednim przyrządzeniu dalej będzie smaczny.

Kuchnia zero waste. Na słodko i na słono

Co ważne, resztki z jedzenia można wykorzystywać nie tylko do dań wytrawnych, ale także do słodkich. Nasz gość przyszedł do studia Radia TOK FM z ciastem z… czerstwego chleba. - W Polsce z czerstwego pieczywa robi się zazwyczaj bułkę tartą albo niestety po prostu wyrzuca się je do śmietnika - wskazał. Jak dodał, boli wówczas serce, bo przecież "Polska to kraj, gdzie szacunek dla chleba jest wpisany w kod genetyczny i kulturowy naszego społeczeństwa".

Jeśli zatem chcemy wykorzystać czerstwe pieczywo, znów warto sięgnąć do internetu, w którym znajdziemy mnóstwo przepisów, głównie pochodzących z kuchni włoskiej, która - jak mówił Twaróg - jest prawdziwą skarbnicą wykorzystywania czerstwego chleba. Robi się z niego nie tylko ciasto, ale też na przykład zupy.

- Na gotowanie zero waste warto mieć pomysł i plan. Nie powinno być tak, że upieczemy kaczkę, z której zostanie korpus i trochę mięsa, które potem wyrzucimy, bo nikt nie będzie chciał jeść. Taki korpus można na wiele ciekawych sposobów wykorzystać - przekonywał rozmówca Przemysława Iwańczyka. I opowiadał dalej: "wystarczy zalać ten korpus wodą, dodać włoszczyznę, gotować na bardzo wolnym ogniu i powstaje bardzo esencjonalny rosół, z którego równie dobrze można zrobić aromatyczną zupę pho, a na koniec pierożki z dodatkiem z kaczki".

Twaróg z rozrzewnieniem wspominał też czasy, w których nasze mamy lub babcie niejednokrotnie wykorzystywały resztki z niedzielnych obiadów do dań przyrządzanych następnie w tygodniu. I tak z ziemniaków powstawały na przykład kopytka, a z rosołu zupa pomidorowa.

- To był świetny, zbożny pomysł wykorzystywania tego, co zostało. Teraz się tego nie robi - mówił. Dlaczego? - W hipermarketach jest przesyt towarów. Produkty są tanie i słabej jakości. Zatem ludziom nie opłaca się przetwarzać jedzenia po raz kolejny, wolą je wyrzucić i kupić nowe, świeże - mówił.

Problemem jest też często sceptyczne nastawienie, które towarzyszy ludziom do tzw. resztek. Nie da się ukryć, że w naszej kulturze słowo to ma dość pejoratywne skojarzenia. Twórcy bloga "Niedzielny kucharz" jakiś czas temu ogłosili nawet konkurs na hasło, które mogłoby je zastąpić, ale - jak przyznał Twaróg - nie padły żadne dobre kontrpropozycje. - Uważam, że słowo resztki w gruncie rzeczy nie jest aż takie złe. Przecież to są właśnie resztki ze stołu - to, co nam zostało. To nie są odpadki, zawsze można je w twórczy sposób przetworzyć - mówił.

Aby poznać więcej przepisów na gotowanie zero waste, posłuchaj całej rozmowy z Eugeniuszem Twarogiem - znajdziesz ją w Aplikacji TOK FM!

DOSTĘP PREMIUM