Bydgoszcz: rozdają gęsinę, by podtrzymać tradycję

Amerykanie mają indyka na Święto Dziękczynienia, poznaniacy na św. Marcina rogale, a na Kujawach i Pomorzu w Dzień Niepodległości je się gęsinę.

Władze województwa chcą przywrócić świetność tego wyjątkowego mięsa i dlatego za darmo rozdają mieszkańcom 2 tysiące świeżych gęsich tuszek. - Od czterech lat w ramach kampanii "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" zachęcamy mieszkańców naszego regionu do celebrowania Narodowego Święta Niepodległości przy rodzinnym stole i potrawach przyrządzonych z wyjątkowego mięsa, jakim jest gęsina - mówi marszałek Piotr Całbecki.

Kolejka po gęsinę

W piątkowy ranek w Bydgoszczy po gęś ustawiła się długa kolejka. - Rok temu się nie udało, ale dwa lata temu trafiłem. Mama pół Bydgoszczy zjeździła, żeby kupić specjalną, wielką brytfannę - śmieje się młody bydgoszczanin stojący w kolejce przed urzędem wojewódzkim. - No i była gąska nadziewana jabłkami, pyszna... Tym razem teściowej robotę zrobiłem. Ona się ucieszy i ja też! - dodaje.

Gęś z jabłkami, kaszą, pomarańczami

A jak najlepiej przyrządzić gęś? - Najprościej jest zrobić całą gęś pieczoną nadziewaną jabłkami. Owoce delikatnie przesmażyć na miodzie, włożyć do środka i lekko gęś zasznurować. Potem dobrze natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem i wstawić do piekarnika - radzi kucharz Maciej Jagielski. Choć są też inne przepisy, zasłyszane w bydgoskiej kolejce. - Mam dwa pomysły. Jeden przepis to z jabłkami, a drugi może z kaszą? Jeszcze nie wiem, na co się zdecydować, tym bardziej że nigdy gęsi nie przyrządzałam - mówi reporterce TOK FM pani Anna. - A ja ostatnio robiłam z pomarańczami, cytrusami i limonką - dodaje stojąca obok młoda mama.

Najlepsza gęś kołudzka

Kujawy i Pomorze kiedyś słynęły z gęsiny. Tradycję pokrył jednak gruby kurz, dlatego od kilku lat władze województwa próbują przywrócić gęsinie należne jej miejsce na stole. Najlepsze gęsi pochodzą z Kołudy Wielkiej w powiecie inowrocławskim, gdzie działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, zaopatrujący rolników w całej Polsce. Dziś gęsi należy się dobra promocja, uważają specjaliści. - Jest to zapomniany nasz dobry kulinarny element. Większość gęsiny szło kiedyś na eksport, a teraz wraca ona z powrotem do łask. Jest to bardzo dobre mięso i trzeba je promować, bo dziś gęsiny jest za mało w polskich restauracjach. Jeśli się pojawia, to najczęściej od święta - tłumaczy Maciej Jagielski.

10 i 11 listopada w podtoruńskim Przysieku odbędzie się dwudniowy Festiwal Gęsiny, podczas którego będzie można spróbować najlepszej gęsi kołudzkiej w różnych, pysznych postaciach. W Święto Niepodległości dania z gęsi będą podawane także m.in. w Pałacu Prezydenckim podczas uroczystego obiadu dla korpusu dyplomatycznego.

DOSTĘP PREMIUM